Ако не дејствуваме веднаш, климатските промени ќе бидат ненадејни и катаклизмични

Брзината и размерот на справувањето со КОВИД-19 од страна на владите, деловните субјекти и поединците се чини дека даваат надеж дека можеме да реагираме на кризата со климатските промени на сличен одлучувачки начин – но историјата ни кажува дека луѓето не реагираат на проблеми кои бавно се движат и навидум далечни закани.

Нашата еволуција го избра инстинктот „fight or flight“ за справување со промените во животната средина, па повеќе како метафората на жабата во врела вода, имаме тенденција да реагираме премалку и предоцна на постепените промени.

Климатските промени честопати се опишуваат како глобално затоплување, со импликација на постепени промени предизвикани од постојан пораст на температурите; од топлотни бранови до топење на глечерите.

Но, ние знаеме од мултидисциплинарни научни докази – од геологија, антропологија и археологија – дека климатските промени не се зголемуваат. Дури и пред нашата ера тоа е епизодно, кога не е принудено од човечко-засилено забрзување на емисиите на стакленички гасови и од глобалното затоплување.

Постојат делови од јаглеродниот циклус на нашата планета, начините на кои земјата и биосферата складираат и ослободуваат јаглерод, што може да предизвика ненадеен одговор на постепеното затоплување. Овие ненадејни промини можат суштински да ја нарушат планетата и да создадат нагли, нелинеарни промени во климата.

Дали е време да се прогласи вонредна состојба за климата?

Во која фаза и на кој пораст на глобалните температури ќе се достигнат овие врвови? Никој не е целосно сигурен. Можеби ќе бидат потребни векови, милениуми или може да биде неминовно.

Но, како што нè научи COVID-19, треба да се подготвиме за очекуваното. Бевме свесни за ризикот од пандемија. Знаевме и дека не сме доволно подготвени. Но, ние не постапивме на осмислен начин. За среќа, успеавме да го забрзаме процесот на производство на вакцини за борба против КОВИД-19. Но, нема вакцина за климатски промени откако ќе ги преминеме сите граници.

Треба да дејствуваме сега според нашата клима. Дејствувајте како овие точки на превртување да се ближат. И престанете да размислувате за климатските промени како бавна, долгорочна закана што ни овозможува да го тргнеме проблемот од патот и да им дозволиме на идните генерации да се справат со тоа. Ние мораме да преземеме итни мерки за да го намалиме глобалното затоплување и да ги исполниме нашите обврски кон Парискиот договор, имајќи ги предвид овие ненадејни флуктуации.

Треба да се размисли како би можеле да ги ублажиме емисиите на стакленички гасови, но исто така треба да ги испланираме влијанијата, како што е можноста да ги нахраниме сите на планетата, да развиеме планови за управување со ризикот од поплави, како и да управуваме со социјалните и геополитичките влијанија на човекот миграции што ќе бидат последица на одлуките за борба или бегство.

Прекршувањето или занемарувањето на некој од овие проблеми би било катаклизмично и потенцијално далеку поразорно отколку КОВИД-19. Некои можеби не уживаат во слушањето на овие пораки или сметаат дека се во областа на научната фантастика. Но, ако внесе чувство на итност да нè натера да реагираме на климатските промени како што пристапивме кон пандемијата, тогаш мора да зборуваме повеќе за тоа што се случило претходно и ќе се случи повторно.

Во спротивно, ќе продолжиме да играме Jenga со нашата планета. И на крајот, ќе има само еден губитник – ние.

Source Eco Watch