Категорија

25 минути

Различни тарифи на струја: Зошто досега се чекаше, дополнително да осиромашат граѓаните?

Време на криза, време на штедење- државата најавува различни тарифи за струјата за потрошувачите, но зошто се чекаше толку долго и зошто досега се штитеа само големите потрошувачи на струја, а не и останатите граѓани? Додека инфлацијата…

25 минути: Ова е држава во која владее неказнивоста

Долги истражни постапки, „антологиски“ судења, одложувања со банални образложенија, слаби обвиненија, укинати пресуди…Ова се дел од причините поради кои во Македонија случаите кои се од големо значење за јавноста како случајот со смртта на…

25 Минути: Слободата на медиумите е ограничена од зависноста на медиумите од пари

Македонија бележи скок од 33 места на глобалниот индекс за слободата на медиумите за 2022 година на „Репортери без граници“. Минатата година, Македонија беше на 90 место, а оваа година се наоѓа на 57 место. Сепак, и покрај подобрувањето на…

Работничките права во Македонија не подразбираат само достоинствени плати

Битката за работнички права продолжува – изминативе неколку недели во континуитет се одвиваа протести во повеќе сфери низ целата држава, а вчера се одржа годишниот масовен протест организиран од страна на Сојузот на синдикатите на…

Ковид-мерките попуштаат, но дали е прерано?

Збогум за маските. Владата ги усвои новите ковид-мерки со кои се укинува задолжителното носење маски во затворен простор во Македонија. Маските ќе бидат задолжителни само во болници, аптеки и во јавен превоз. И покрај тоа што се предложи…

Време на криза, време на штрајкови и протести: Сите бараат поголеми плати

Протестираат синдикалците, здравствените работници, професорите, администрацијата и правосудството, како и родителите на деца со посебни потреби. Целата држава се крена на нозе за повисоки примања и плати. 25 минути истражува колку е…

25 Минути: Зошто 58% од младите во Македонија сакаат да заминат од државава?

Младите се незадоволни од своето место во државата, се поголем број од нив сакаат да ја напуштат Македонија. Неверојатни 58% од младите велат дека би се иселиле од земјава, а 64,8% се незадоволни од своето место во општеството. Ова се само…

25 Минути: Зошто Македонците се најнесреќната нација на Балканот?

Според новото истражување за среќа и соодветни услови за живот кое годишно го спроведува Мрежата за решенија за одржлив развој на ОН, Македонија е рангирана на 89-то место меѓу 146 земји. Со оглед на резултатите од истражувањето, Македонија…

Колку Македонија е подготвена за воени кризи?

Случајот со паѓањето на беспилотното воено летало – дрон во Хрватска покажа дека иако земјата е членка на НАТО, сепак се можни пропусти и инциденти. „25 Минути“ истражува колку македонското небо е заштитено од вакви евентуални закани, каква…

25 Минути: Зошто функционерите упорно користат службени автомобили, а бараат штедење од граѓаните?

Последниот драматичен раст на цените на енергентите и храната значително ги влоши условите во стопанството и предизвика социјален удар врз граѓаните. „25 минути“ истражува дали Владата може да ги заштити граѓаните од растечката инфлација…