25 Минути: Aгонија на пациентите – без терапии, без лекови, игнорирани од државата

Од недостаток на слободни термини за специјалистички прегледи, па сѐ до чекање шест месеци за снимање на магнетна резонанца и недостаток на лекарства за најболните граѓани на Клиниката за радиотерапија и онкологија. Македонското здравство е…

25 минути: Загадувањето коси- зема повеќе од 1600 животи годишно

Градовите во Македонија секоја зима се меѓу светските рекордери на загаден воздух, а очекувањата за престојната сезона со аерозагадувањето е да биде уште полоша, со оглед на најавите за зголемена употреба на мазут и јаглен. 25 Минути…

25 минути: Голгота на должниците со извршителите

Граѓаните со години се жалат за работењето на извршителката Весна Јакимовска против која постојат безброј преставки и кривични пријави. Во отсуство на правната држава, самоволието кај дел од извршителите кои вршат тортура врз граѓаните…

Државата промовира култура и политика на неказнивост на насилството кон ЛГБТИ лицата

Освен во приватниот живот, дискриминацијата кон ЛГБТИ заедницата е присутна и во државните институции, а говорот на омраза деновиве бележи голем пораст додека политиката на неказнивост на нападите врз ЛГБТИ лицата станува новото лице на…

НМСМ одржа Регионален форум за градење партнерствa за претприемачко учење

Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) во Скопје го одржа регионалниот форум за градење партнерства за претприемачко учење, каде учествуваа над 120 учесници од граѓански организации, претставници  на институциите и бизнис…

Граѓаните заглавени низ лавиринтите на бирократијата: Дали воопшто ќе имаат греење?

Обврската за промена на договорите од БЕГ на ЕСМ лично на шалтер за сите што се греат на градско парно ги налути граѓаните. Оваа одлука беше донесена откако ЕСМ ги доби лиценците за парно греење во Скопје, кои пак пред неколку месеци му беа…