25 минути: Нема отчет како се трошат парите на граѓаните

Здравствената криза предизвикана од пандемијата на КОВИД-19 и избувнувањето на војната во Украина набрзо создадоа економска и финансиска криза и високи цени на електричната енергија, и ја доведоа Европа до висока инфлација. Граѓаните на…

Македонците најмногу трошат за храна, во споредба со ЕУ земјите

Процентот кој македонските семејства го одвојуваат од семејниот буџет само за храна и безалкохолни пијалоци претставува многу сериозен трошок. Дури 47% од потрошувачката на домаќинствата е наменета само за основните потреби, храна и…

Скандал „Онкологија“: Како може да се открие вистината?

Скандалот „Онкологија“ го отвори клучното прашање: Како може да се открие вистината? Гледајте го сведоштвото на Александра Величковска- пациентка на „Онкологија“- кои се нејзините сомнежи за нејзиното лекување, каква е специјалната соба на…

Се одбележа Меѓународниот ден на младите

На 11 август во градскиот парк на Школка се одржа настан по повод Меѓународниот ден на младите . Настанот беше организиран од страна на Фондот за население на Обединетите нации  (УНФПА) и МОФ во партнерство со Агенцијата за млади и спорт…

25 минути: Емисии кои поттикнаа промени оваа сезона

Зошто е важно е да се зборува пред медиумите за проблемите со кои се соочуваш? Заокружувајќи ја третата сезона, транспарентната борба на граѓаните заедно со 25 Минути, придонесе за неколку позитивни исходи. Зборувањето пред камера…

Етнографски филмски фестивал ”Илинденски денови”

Интернационалниот етнографски филмски фестивал “Илинденски денови” е настан кој претставува широк спектар на етнографски филмски теми и авторски пристапи во истражувањето на традиционалниот, но и на современиот начин на живот на човечките…

Дивоградби кои ги кренаа на нозе жителите во Општина Аеродром

По истражувачката сторија на „25 Минути“ во февруари годинава, кога неколку жители не контактираа за дивоградба во зграда на улицата, било како да ја именувате, Методија Шаторов Шарло или Руди Чаевец, станарите добија Решение од страна на…

10 години НМСМ: Деценија на заедничка акција, застапување и промени за младите

Националниот младински совет на Македонија – НМСМ, најголемото претставничко тело на младите во државата, прослави јубилејни 10 години постоење и успешно работење. По тој повод, организирана беше конференција насловена „10 години НМСМ:…

Човекови права и достоинство за сите: Женските и ЛГБТИ правата се универзални човекови…

Без Закон за родова еднаквост и Закон за матична евиденција не постојат еднакви човекови права за сите граѓани во државата. Само со носење и почитување на законски решенија од овој вид можеме да ставиме крај на омразата која поттикнува…

Македонија на врвот во Европа по низок стандард и огромни цени

Цените на производите во пораст, платите исти. Македонија се соочува со најголема инфлација во регионот, а со поразувачки проекции за економскиот раст. Јадеме поскапа храна од останатите Европејци, било да е пазарување од маркети или во…