ЕУ се соочува со внатрешна битка додека се подготвува да ја зголеми целта за климата во 2030 година

Комисијата на ЕУ ќе предложи намалување на емисиите од 55% до 2030 година, но прогресивните лидери се соочуваат со стрмно искачување за да ја донесат Полска, која е сеуште зависна од јаглен.

Европската унија започнува критични преговори оваа недела за зголемување на климатските амбиции и продлабочување на намалувањето на емисиите до 2030 година.

Поставувајќи ги приоритетите за предстојната година, претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен се очекува да предложи зголемување на целта за намалување на емисиите на унијата на најмалку 55% ​​од нивото од 1990 година – што е повисоко од сегашните 40%  – во главниот говор пред парламентот во среда.

Во протечениот нацрт на предлогот, Комисијата тврди дека намалувањето од 55% е „економично остварливо и корисно за Европа“ што ќе претставува дел од „избалансиран, реален и претпазлив пат“ за постигнување на целта на ЕУ за неутралност на климата до 2050 година .  

Додека Брисел се обидува да продолжи напред, европските законодавци и политички лидери се подготвуваат за политичка борба за нивото на амбиција и за тоа како се делат напорите во наредниот месец.

Членовите на комитетот за животна средина на Парламентот на ЕУ повикаа на уште подлабоки намалувања на емисиите до 60% до 2030 година – предлог поддржан од прогресивни политички групи, и за кој сите пратеници ќе гласаат во октомври.

Во меѓувреме, мала група на источноевропски земји-членки предводена од Полска, која е сè уште во голема мера зависна од јаглен за електрична енергија, се очекува да се спротивстават на построгите обврски.

Во писмо до Комисијата на ЕУ во јули, министрите за животна средина на Бугарија, Чешка, Унгарија, Полска, Романија и Словачка побараа новата цел од 2030 година да биде „реална“ и да се земат предвид „реалните социјални, еколошки и економски трошоци“ при преместувањето на оддалечувањето од фосилните горива.  

„Ова ќе биде голема битка за Полска“, рече еден полски извор за „Климатските домашни вести“.

Полска останува последната заддршка во целта на ЕУ за неутралност во климата, за која минатата година се согласија сите други земји . Но, уште една национална отстапка за Полска би ризикувала да го наруши кредибилитетот на ЕУ, покажувајќи дека не е во состојба да ја донесе на прав пат земјата која се соочува со најпредизвикувачката транзиција.  

За ЕУ да се согласи на 55% од намалувањето на емисиите до 2030 година „е важно во меѓународен контекст“, изјави за Климатските домашни вести Манон Дуфур, експерт за европска климатска политика и политика во тинк-тенк групата Е3Г, додавајќи каква било послаба цел би била „ разочарување за остатокот од светот “.

Според Парискиот договор, земјите треба да достават ажурирани ветувања за климата до ООН пред крајот на годината. Сепак, со оглед на тоа што претседателот Доналд Трамп ги издвојува САД од пактот, најголемиот светски емитер Кина не покажува никаква итност . Повисоката цел од 2030 година е од суштинско значење за ЕУ, бидејќи се обидува да обезбеди поголеми климатски активности од Пекинг во тековните билатерални разговори.   

Друга точка на е употребата на т.н.  „јаглеродни мијалници“ за да се исполни новата цел. Според протечениот предлог, и за прв пат, јаглеродот собран од атмосферата и сочуван од обновените шуми и почви, би се вбројал кон исполнување на целта за намалување на емисиите од 55% – потег на кој се спротивставуваат прогресивните законодавци, кои тврдат дека ја ослабува целокупната цел.

Проценките на германските истражувачки групи откриваат дека вклучувањето на природни отстранувања на јаглерод во целта ќе им овозможи на земјите да ги намалат напорите за намалување на јаглерод за пет или шест процентни стапки.    

Бас Еикхаут, холандски европратеник и потпретседател на политичката групација на Зелените, изјави за CHN дека партијата ќе ја поддржи целта за намалување на 55% „ако тоа е апсолутно намалување“. „Ние навистина би биле разочарани ако целта е ослабена со отстранувањето“, додаде тој.

„Изгледот не е добар“, се согласи Питер де Поус, кој ја води работата за транзиција на јаглен на Е3Г во Европа, додавајќи дека тоа ќе им олесни на конзервативните законодавци да ја поддржат зголемената цел.

И тешко дека ќе биде доволно за да се внесе Полска во планот, при што Варшава се очекува да побара понатамошна поддршка од ЕУ.

„Треба целосно да ги разбереме ризиците и трошоците на зголемената цел… и како да ги надминеме“, изјави за CHN портпаролот на полското министерство за клима во е-пошта. „Земјите-членки имаат различни национални околности и почетни точки, затоа, предизвикот ќе биде различен за секоја од нив. На некои од нив, како Полска, ќе им треба поддршка “.

Полската влада признава дека енергетската транзиција е неизбежна. Во нацрт-енергетската политика до 2040 година објавена минатата недела, се предвидува пад на улогата на јагленот во производството на електрична енергија од 74% на 37-56% во 2030 година. Но, документот не упатува на климатските цели на Брисел.  

Под домашниот притисок од напливот на поддршка за Зелените, владејачката германска конзервативно-социјалистичка коалиција се договори за зголемена климатска цел од 2030 година да биде приоритет на нејзиното ротирачко претседателство со Советот на ЕУ, што ќе го има до крајот на годината.

Климатски советник на германската влада за CHN изјави дека големата политичка борба ќе се случи меѓу шефовите на држави, многу зависи од тоа што е подготвена да ѝ понуди на Полска германската канцеларка Ангела Меркел.

Политичките аналитичари сугерираат дека ова може да има две форми: одредба за Полска да не мора да го намалува јаглеродот толку брзо како другите земји-членки, или повеќе пари за да ја забрза својата енергетска транзиција. Ова може да вклучува дополнителни приходи во рамките на Шемата за трговија со емисии на ЕУ или Фондот за праведна транзиција, кој беше дизајниран да им помогне на земјите-членки да ја постигнат целта за неутралност на јаглерод во 2050 година.

Варшава веќе ги исполнува условите за 50% од доделените средства за транзиција и покрај тоа што немаше план за излез од јаглен или заложба за целта на блокот во 2050 година. Но, аналитичарите велат дека преговорите за распределбата на фондот можат повторно да се отворат во контекст на целта за 2030 година.  

За Де Поус, од Е3Г, ова беше ризичен облог за Полска, која веќе образложи дека ѝ требаат средства од ЕУ за да ја постигне својата климатска амбиција, но нема со што да го покаже тоа.

„Земјите може да ѝ кажат на Полска:„ ако не сте подготвени да се запишете на повисока цел од 2030 година, нема потреба да имате повеќе пари “, рече тој.

Но, пратеникот од Зелената партија, Еикхут, за CHN изјави дека Полска може да има „многу карти за играње“ и да стане „прилично уникатна“ во своите барања за согласување за повисока амбиција во 2030 година, што укажува на тоа дека може да се изврши притисок врз Меркел да го укине спорниот гасовод од Русија кон Германија, познат како Северен поток 2.

Сањеев Кумар од Партнерството за Промени, непрофитабилна организација фокусирана на климатската политика, рече дека „ зависно колкав дел од германската национална политика ќе биде пренесена во европска политика“,  може да влијае на резултатот од преговорите.

Преземено од: https://www.climatechangenews.com