Импресум

ПЛАТФОРМ е независно, повеќејазично и мултикултурно здружение на новинари од Југоисточна Европа, создадено во 2020 година. Нашите клучни цели се:

• Промовирање на високо квалитетно новинарство;

• Истражуваат и анализираат современи теми;

• Поттикнување на младите новинари од Балканот да пишуваат на теми што ги промовираат човековите права, родовата еднаквост, климатските промени, културата, архитектурата, правата на ЛГБТИ и други релевантни прашања.

ПЛАТФОРМ успешно разви повеќејазична мрежна структура која вклучува и промовира стории и анализи од независни дописници од Северна Македонија, Албанија, Србија, Данска, Бугарија, Германија и Косово. Со создавање простор за високо квалитетно новинарство од целиот регион, ПЛАТФОРМ континуирано и обезбедува на јавноста непосредни и доследни информации и ги охрабрува младите репортери да истражуваат релевантни новинарски теми.

Нашиот уреднички одбор соработува со неколку национални и меѓународни доброволни и законски организации кои промовираат слобода на медиуми, човекови права, владеење на правото, права на животните, екологија, слобода на говор, родова еднаквост и демократски вредности.

Уредници:
Гала Насева
Рушка Бабиќ


Соработници и колумнисти:
Никола Ѓорѓиевски
Ивана Маркулиќ
Емина Игњатовиќ
Лени Фрчкоска
Вики Младенова
Резарта Каушај
Јана Ангеловска
Мишо Бабиќ
Стефан Велковски

 

Платформа е проект на Здружението „Мрежа Нет“.