Како да им помогнете на жените кои се жртви на сексуално насилство

Ако познавате жена што преживеала сексуално насилство, најважно е да и верувате.

Јована Маркулиќ, активистка на Автономниот центар на жени, за МОНДО посочува неколку работи за тоа како можеме да им помогнеме на девојчињата и жените кои претрпеле или трпат некакво сексуално насилство.

Покрај тоа што и верува и ја прифаќа нејзината приказна каква што е, Маркулиќ изјавува дека е важно да ја слушате жртвата и да не ја прекинувате додека зборува за тоа.

“Слушајте ја, не ја прекинувајте и поставувајте прашања. Жената што преживеала сексуално насилство можеби не сака да зборува веднаш, но тоа е во ред”, вели Јована, додавајќи:

„Важно е да бидете таму и да и дадете поддршка што и е потребна во моментот. Важно е да и се дозволи на жртвата да избере со кого да ја сподели својата приказна и деталите за нападот.“

“Она што е важно е да и помогнеме на жртвата повторно да носи одлуки за својот живот, затоа не е пожелно да ја пренесуваме приказната на жената на други. Почитувајте ја одлуката на жената ако ви каже дека не сака никој да ја допира”, истакнува нашата соговорничка.

Таа вели дека кога ќе процениме дека жртвата е подготвена да разговара, тогаш можеме да и понудиме можност да пријави сексуално насилство во полиција, да оди на лекарски преглед, советување, но сето тоа треба да е во согласност со нејзината волја.

„Одделете ги чувствата и потребите од нејзините чувства и потреби“, вели Јована.

Сите лица можат да бидат информирани за можностите што им се достапни на жените кои преживеале сексуално насилство со јавување на SOS-телефонот на Автономниот центар на жени во Белград, Србија: 0800-100-007.

„Може да добиете поддршка таму ако ви е потребна во дадена ситуација“, истакнува Јована.

Во однос на случајот со професорот по глума, Мирослав Мајк Алексиќ, кој е обвинет за сексуално злоставување и силување, Јована рече дека појавувањето на Милена Радуловиќ пред јавноста и зборувањето за сексуалното насилство кое го преживеала е важен чин на храброст, но исто така им дава „храброст и елан“ на другите девојки кои преживеале нешто слично да прозборат за тоа.

“Во овој момент поддршката е многу важна, да им се испрати јасна порака дека не се тие виновни, дека не треба да чувствуваат срам, вина и дека е јасно наведено дека одговорноста е на сторителот. На овој начин можеме да ги мотивираме сите други девојки, девојчиња и жени кои имаат помалку храброст да зборуваат и да ја вратат контролата над своите животи “, рече Јована.

Нашата соговорничка очекува дека овој случај ќе има последици врз општеството во наредниот период и наведува дека многумина започнале да ги преиспитуваат своите постапки и да дознаваат за сексуално насилство.

„Ми се чини дека има врска помеѓу случајот со Марија Лукиќ, потоа Данијела Штајнфелд и сега Милена Радуловиќ, бидејќи иако можеби не директно, индиректно сите нивни приказни влијаеја на другите жени да се осмелуваат и да зборуваат по нив“, рече активистката на Автономниот центар за жени.

„Се надевам дека ова ќе биде случај и сега, бидејќи како општество сè уште ќе се соочуваме со сексуални злосторства, но сега ќе можеме да имаме повеќе емпатија и разбирање.“

Source Mondo