Климатските промени ги прават топлотните бранови поинтензивни: Рекордни температури низ светот

Од Италија до Јапонија, во изминатиот месец се забележани рекордни температури на северната хемисфера.

Температурите во Јапонија и Италија изнесуваа над 40 Целзиусови степени во јуни. Ова е најлошиот топлотен бран откако започнало евидентирањето на температурните разлики во 1875 година.  Минатиот месец, во Рим беше констатирано дека за првпат е измерена екстремно висока температура во овој период од годината.  Се претпоставува дека климатските промени се причината за скокот во температурата, според новото истражување на тим составен од климатски научници, чие истражување беше дел од World Weather Attribution (WWA).

„Речиси сите топлотни бранови низ светот се поинтензивни, најверојатно поради климатските промени“, изјави за Ројтерс коавторот на студијата Бен Кларк, научник за животна средина од Оксфордскиот универзитет. 

Тимот откри дека климатските промени ги прават топлотните бранови почести и пожешки, достигнувајќи врв на температури за 1 степен повисоки. Климатските промени влијаеја и врз создавањето на смртоносниот топлотен бран во Индија и Пакистан во април, според WWA.

Што може да се преземе за човештвото да се справи со овие топлотни бранови? Дел од решенијата што ги предложи World Weather Attribution (WWA) се:

1. Урбано зазеленување

Урбаното зазеленување – создавање живи ѕидови, покриви и зелени коридори – може да им користи на градовите во области со високи врнежи, вклучително и околу екваторот и во северна Европа, бидејќи водената пареа што ја ослободуваат растенијата за време на фотосинтезата има ефект на ладење. Фритаун во Сиера Леоне има за цел да засади 1 милион дрвја за да го разлади градот, преку својата шема „Фритаун, градот на дрвјата“.

Глобалната комисија за биодиверзитетни градови на Светскиот економски форум и Центарот за отпорност на Фондацијата Адриен Аршт-Рокфелер (Arsht-Rock) ја развија платформата за акција за топлина, онлајн ресурс кој им обезбедува на градовите ширум светот патоказ и алатки за справување со екстремната топлина.

2. Традиционална архитектура

Во Персискиот залив, една студија покажа дека традиционалната архитектура, вклучувајќи тесни улички кои ги максимизираат сенките, внатрешните дворови и рефлектирачките градежни материјали што ја апсорбираат влагата, како варовникот, можат да помогнат во ладење на урбаните области. На пример, во Кејп Таун и Буенос Аирес се поставува светла боја на покривите и површините од зградите за да се одржи пониска температура во внатрешнината на објектите.

3. Именување на топлотните бранови

Грчкиот главен град Атина креираше работно место – Chief Heat Officer, кој пилотира категоризирање на топлотните бранови по ниво на закана – слично на предупредувањата за урагани. Алгоритам користи временски предвидувања и минати стапки на смртност за да им даде на жителите индикација за тоа колку опасна може да биде топлината.

Во Севиља, градоначалникот и Аршт-Рок работат на скала на категоризација на три нивоа и ќе ги именуваат топлотните бранови по обратен азбучен ред. Првата петорка ќе се вика Зое, Јаго, Ксенија, Венцелао и Вега.

4. Пасивно ладење

Едно американско истражување покажа дека стратегиите како засенчување и природна вентилација може да го намалат притисокот врз клима уредот до 80%. Симулациите со временски податоци од 2021 година открија дека овие техники ги одржуваат температурите во становите надвор од „опасната зона“, дури и без користење на климатизација. Се смета дека наодите би можеле да се искористат за да се утврдат градежни шифри околу оперативните прозорци и работните сенки, за да се заштитат изнајмувачите.

5. Техники за ладење во населени места 

Низ светот, градовите експериментираат со техники за ладење, вклучително и виенската мрежа – „cool straßen“ (ладни улици) низ кои не смеат да поминуваат автомобили, каде што се создаваат вештачки облаци од пареа што ја намалуваат температурата. Апликацијата Extrema предупредува за епизоди на екстремна топлина низ Европа и нуди корисна листа на места каде што можете да одите за да се разладите. Во Токио се градат тунели за ветер за да се зголеми протокот на воздух во жешките области, додека Тел Авив инсталира светла ткаенина за сончање со соларни панели.

Source WeForum