Марш за репродуктивна правда во Словачка: Нема да молчиме! 

Вчера, на 18 октомври, беше организиран марш за репродуктивна правда од страна на граѓанската иницијатива „Да не молчиме! како реакција на сегашните ограничувања на правото за абортус во Словачка.

Денеска ќе се одржи состанокот на Националниот совет на Република Словачка, на кој 150 пратеници уште еднаш ќе одлучат дали дополнително да го ограничат пристапот до безбеден и легален абортус.

Протестите се одржаа на плоштадот СНП во Братислава, но и во Прага пред словачката амбасада или во Брно на Доминиканска фамилија. Демонстрантите се сретнаа и во Трнава, Банска Бистрица и Кошице. На протестот во Братислава беа присутни околу илјада луѓе.

Предлог- законот за помош на бремени жени во моментов е во фаза на второ читање. Пратениците треба да донесат конечна одлука за тоа на претстојниот состанок на Националниот совет на Република Словачка, кој треба да започне денес. Неколку европратеници од ОĽАНО веќе најавија поднесување амандман за ублажување на амандманот. Во првото читање на Зиборска, предлогот помина кога за него гласаа пратениците од коалицијата и опозицијата.

Експертите го критикуваат предлогот за продолжување на задолжителниот период на чекање пред постапката од 48 на 96 часа или 72 часа. Ис за обидот да се вклучат абортуси од медицински индикации меѓу постапките за кои е потребен овој период, со исклучок на ситуации со непосредна закана за здравјето или животот на жената.

Тие, исто така, тврдат дека со усвојувањето на амандманот ќе се укине указот за спроведување на Законот за абортус и кој исто така ги регулира здравствените индикации за кои е можно да се абортира.

Source Brainee