Албанија: 12 од 17 членови во новиот кабинет на албанската влада се жени 

 Албанскиот парламент го одобри првиот кабинет во кој доминираат жени откако земјата воведе повеќепартиски систем пред 30 години.

По собраниската седница која траеше повеќе од 20 часа, Еди Рама беше избран за премиер по трет пат. Од 17-члениот кабинет, 12 ќе бидат жени, односно 70,5 проценти. Рама рече дека „оваа нова влада ќе влезе во историјата како кабинет со најголем број жени“.

Левичарската Социјалистичка партија на Рама обезбеди рекорден трет последователен мандат на парламентарните избори на 25 април, со 74 претставници во парламентот со 140 места. Главната опозициска централно-десничарска Демократска партија освои 59 места.

По седницата за одобрување на маратонот, парламентот гласаше 77-53 за одобрување на кабинетот и програмата на Рама. Се очекува владата да ја заврши реконструкцијата на земјата по земјотресот во ноември 2019 година, како и борбата против корупцијата и трговијата со дрога. Рама се надева дека ќе започне преговори за полноправно членство со Европската унија подоцна оваа година.

Кабинетот во кој доминираат жените е најновиот пример за потег кон еднаквост во европската политика, иако напредокот е побрз во некои земји од другите, и потребни се уште голем број на чекори за целосна родова рамноправност.

Според Европскиот парламентарен сервис за истражување, самиот парламент на ЕУ во моментов има 38,9 проценти женско членство, додека континенталниот просек е 30,5 проценти.

Source News EU