Анти-ЛГБТИ+ законот на Унгарија ги прекршува меѓународните правни стандарди 

Унгарскиот закон со кој се забранува настава за хомосексуалноста и трансродовите прашања во училиштата ги прекршува меѓународните стандарди за човекови права, изјави во вторникот Венецијанската комисија, експертска комисија на телото за човекови права Советот на Европа.

Законодавството, кое беше усвоено во јуни и предизвика вознемиреност во ЛГБТИ+ заедницата и предизвика остри критики од Европската унија, забранува употреба на материјали кои се сметаат за промовирање на хомосексуалноста и промена на полот во училиштата, наводно како мерка за спречување на злоупотреба на деца.

Експертите за уставно право на Венецијанската комисија заклучија дека амандманите не се во согласност со меѓународните стандарди за човекови права и не обезбедуваат децата да добијат пристап до објективни и непристрасни информации за родовиот идентитет и сексуалната ориентација.

„Напротив: амандманите придонесуваат за создавање на „загрозувачка средина“, каде што ЛГБТИ+ децата можат да бидат предмет на здравствени ризици, малтретирање и вознемирување“, се вели во својата проценка на панелот.

„Амандманите оставаат простор само за еднострана и пристрасна настава, отворајќи ги вратите за стигматизација и дискриминација на ЛГБТИ+ луѓето.“

Законот беше предложен од владата на националистичкиот премиер Виктор Орбан, кој се претставува како бранител на традиционалните христијански вредности против „ЛГБТИ+ идеологијата“ за изборите во 2022 година на кои неговата партија Фидес може да биде ранлива за прв пат на новообединетата опозиција. .

Анти-ЛГБТ+ кампањата на Орбан ескалираше во јули и август со владини билборди кои се појавија низ целата земја на кои беше поставено прашањето: „Дали се плашите дека вашето дете може да биде изложено на сексуална пропаганда?“

Неговата владејачка демохристијанска влада Фидес, која се соочува со тешки избори следната година, вели дека правата на ЛГБТИ+ заедницата и други такви социјални прашања се прашања за кои одлучуваат националните влади. Се вели дека законот има за цел да ги заштити децата, а не да ја таргетира ЛГБТИ+ заедницата.

Source Reuters