Бегалци тужат американски гинеколог за злоупотреба и нехуман третман

Над 30 жени, бегалци и баратели на азил од Мексико, Боливија, Сенегал, Кенија и други земји, поднесоа класна постапка против гинеколог од американската држава Џорџија и Управата за имиграција и царина на САД (ICE), обвинувајќи за злоупотреба и нехуман третман додека биле во американскиот имиграционен притвор.

Овие жени биле задржани во прифатниот центар во Очила, Џорџија, каде биле подложени на инвазивни медицински процедури како хистеректомија, инекции за контрацепција и гинеколошки процедури за кои не било утврдено што всушност претставуваат од медицински аспект и поради тоа, може да се сметаат за сексуално насилство.

Сите овие злосторства ги извршил гинекологот Махендра Амин, кој е овластен од ICE да спроведува гинеколошки прегледи на бегалци. Покрај тоа, вработените во ICE и компанијата што управува со прифатниот центар се обвинети дека се обиделе да ги одвратат жените од тужба и да ги заплашат со самица, малтретирање, ограничување на пристапот до лекови и слично.

Веста првпат излезе во септември минатата година благодарение на медицинска сестра која работеше во центарот, што ги охрабри и другите жени да зборуваат. Независен тим од медицински експерти откри голем број погрешни дијагнози во октомври, како и недостаток на информирана согласност за медицински процедури.

„Не можеме повеќе да им веруваме на луѓето кои се дел медицинскиот персонал. Не знам што им прават на нашите тела“, рече една од жртвите, која против своја волја доби инјекција за контрацепција.

На виртуелна прес-конференција во вторникот, организирана од Националниот проект за имиграција на Националниот еснаф на правници, една од приказните за злоупотреба е на Елизабет, 21-годишна притвореничка, родена во Гвадалахара, Мексико, која живееше во САД  од својата осма година. Таа се идентификува единствено според нејзиното средно име поради чувствителните детали од нејзината приказна. Елизабет тврди дека не добила шестнеделен преглед по породувањето и дека побарала медицинска помош откако доживеала болка.

По пристигнувањето во болницата, Елизабет рече дека и биле врзани лисици и окови на глуждовите и половината. Таа тврдеше дека д-р Амин и направил вагинален ултразвук и и дал снимка за контрола на раѓањето без воопшто да и ги објасни процедурите. Таа рече дека дознала за неправилното постапување откако разговарала со друга жена која го добила истиот третман и која не се согласила да отиде на контрола по пораѓањето.

„Само се чувствувам како да немам повеќе контрола над моето тело“, рече Елизабет.

На лекарската канцеларија, таа рече дека е принудена да потпишува документи што никогаш немала можност да ги прочита. И по посетата, таа рече дека крварела два месеци, се здебелила 15 килограми и била често депресивна.

Елизабет рече дека се надева дека ќе ја добие правната битка за медицинското малтретирање и ќе биде ослободена од центарот за бегалци додека го следи својот имиграциски случај за нејзиното останување во САД. Младата мајка не можеше да го прослави Денот на благодарноста и веројатно ќе пропушти да го прослави Божиќ со нејзината новородена ќерка.

„Имаме деца. Имаме луѓе што нè сакаат и нè чекаат “, рече таа.

Source Huff Post