Белгија ќе ги финансира жените кои сакаат да абортираат во Полска 

Белгија соопшти дека ќе обезбеди финансиска поддршка за жените во Полска кои не можат да абортираат.

Претходно оваа година, земјата воведе скоро целосна забрана за прекинување на бременоста со исклучок на случаи на силување или инцест или кога здравјето на мајката е во опасност. На лекарите кои вршат абортуси им се заканува затворска казна до три години.

Одлуката на Уставниот суд на Полска доведе до неколкунеделни протести во земјата и предупредувања од Европската унија дека Полска мора да ги почитува основните права.

Во вторникот, денот кој Глобалната мрежа на жени за репродуктивни права го прогласи за Меѓународен ден на безбеден абортус, белгискиот министер за здравство и министер за еднаквост објави финансирање од 10.000 евра за групата Абортус без граници, што им помага на луѓето кои не можат да пристапат до абортус во Полска На

Абортусот без граници е иницијатива на шест организации, вклучувајќи ја и Мрежата за поддршка на абортус, која ја поздрави веста како „вистински чин на солидарност“.

„Воодушевени сме што гледаме како нашите пријатели од Белгија сакаат да им помогнат на луѓето принудени од казнените влади да патуваат за да можат да направат абортус“, рече Мара Кларк, основач на Мрежата за поддршка на абортус.

„Иако ситуацијата за лицата на кои им се потребни абортуси во Полска се влошува постепено уште од 1990 година, одлуката донесена во октомври 2020 година и објавена во јануари 2021 година, ги направи работите уште посериозни.

„Бројот на луѓе на кои им е потребна нашата поддршка се удвои, и ние сме благодарни за оваа поддршка и се надеваме дека и другите земји го следат примерот на Белгија“.

Сара Шлиц, белгиската помлада министерка за родова еднаквост, рече дека таа и министерот за здравство Франк Ванденброуке „донесоа одлука да испратат вистинска помош“ за потребата од женските права во Полска.

„Грантот што го даваме ќе ги покрие трошоците за абортус во друга европска земја за жени кои не можат да си го дозволат тоа“, изјави таа. Соопштението доаѓа само неколку дена откако полската кампања против слободниот избор за абортус се залагаше за уште поголема криминализација на луѓето кои ги поддржуваат другите да пристапат до абортус.

Source Euro News