Како пандемијата ги истакна табуата околу менструалниот циклус

Илјадници жени пријавиле промени во нивните менструални циклуси откако примиле вакцина за заштита од КОВИД-19. Медицинската индустрија допрва презема мерки.

Голем број на жени пријавиле привремени промени во нивните редовни менструални циклуси, вклучувајќи доцнење, пообилно вагинално крварење или поголема физичка болка. Пријавени се неправилности во менструалниот циклус предизвикани од сите вакцини, во различни земји ширум светот.

Првично, медицинските работници изјавија дека бројот на пријавени случаи е премногу низок или дека промените би можеле да се сведуваат на други фактори, како што е стресот поврзан со пандемијата.

Аналитичарите велат дека таквата позиција одвраќала некои жени од добивање на која било од вакцините за заштита од КОВИД-19. 

Тоа, исто така, додаде на ширење на поголем број на дезинформации и теории на заговор околу снимките, вклучувајќи ја и најистакнатата лага – дека вакцините за заштита од КОВИД-19 можат да доведат до неплодност.

Сепак, по голем број повици, сега се прават напори да се истражат потенцијалните врски.

Оние кои го разгледуваат проблемот ја вклучуваат Регулаторната агенција за лекови и здравствени производи на Обединетото Кралство (MHRA), откако прими извештаи од повеќе од 30.000 жени, и од двајца медицински истражувачи со седиште во САД кои собрале повеќе од 140.000 извештаи досега.

Националниот институт за здравство (NIH), Агенцијата за истражување на јавното здравје на американската влада, минатиот месец доделиле грантови во вкупна вредност од 1,67 милиони американски долари на пет национални институции за да го истражуваат ова прашање.

Според УНИЦЕФ, приближно 26 отсто од светската популација има менструален циклус.

Во меѓувреме, сега се поставуваат прашања за тоа зошто толку мал број на финансиски средства и време биле посветени на истражување околу тоа како вакцините можат да влијаат на менструалниот циклус на жената.

Освен тоа, најновите податоци би можеле да послужат како пресвртна точка околу тоа како менструалните циклуси и сексуалното и репродуктивното здравје на жените ќе влијаат на медицинските истражувања понатаму.

Маја Дузенбери, американска новинарка и авторка на Doing Harm: The Truth About How Bad Medicine and Lazy Science Leave Women Dismissed, Misdiagnosed, and Sick изјави за Ал Џезира: „Оваа состојба навистина отвора прашања за поголемиот спектар на проблеми кога станува збор за женската медицинска нега. Во рамките на испитувањата на вакцините за КОВИД-19, едноставно не постои таков вид на свест дека половина од населението има менструација и дека тоа е нормален дел од нивното редовно здравствено искуство. Овој недостаток на знаење и внимание додава на пошироката култура на дезинформации за вакцините што можеле лесно да се избегнат од самиот почеток“.

За време на клиничките испитувања за КОВИД-19, жените-учеснички велат дека не им биле поставени прашања во врска со нивните менструални циклуси.

„Разбирливо е што тие не го поставија ова прашање затоа што се обидоа да ја дистрибуираат вакцината што е можно побрзо и безбедно. Имаше забрзан процес на одобрување да го пренесеме она што е веќе научно издржано“, рече д-р Мостафа Борахај, директор за општа гинекологија и акушерство во Медицинскиот центар Џон Хопкинс Бејвју, во Мериленд, САД.

Во минатото, неправилностите на менструалниот циклус беа забележани како симптоми по вакцинацијата во други студии, вклучително и во испитувањата на вакцините за хуман папилома вирус или ХПВ, спроведени во Јапонија во 2010 и 2013 година, кои забележаа „абнормална количина на менструално крварење“ кај некои учесници, и во Испитувања за вакцинација против грип со седиште во САД кои се одржаа помеѓу 2013 и 2017 година.

Сепак, надвор од неколку записи, има многу малку податоци или научно поткрепено знаење за тоа како вакцините можат да влијаат на менструалниот циклус на жената.

„Постоеше историска мрзливост околу менструацијата и ние сме сведоци на таа мрзливост дури и во денешно време“, изјави за Ал Џезира д-р Викторија Мале, предавач по репродуктивна имунологија Imperial College во Лондон, Англија.

„Има многу луѓе кои не го користат терминот „менструација“ и користат термини како „добиено“ или „она време во месецот“. Сето тоа доведува до ситуација кога навистина не се чувствуваме удобно да зборуваме за менструацијата.“

Мале потенцираше дека во иднина, учесниците во медицинските испитувања секогаш треба да бидат прашани за нивните менструални циклуси и тоа треба да биде „стандардно прашање“.

Source Al Jazeera