Климатските промени одговорни за пролетните и зимските температури во период од само неколку недели

Турција ја доживеа својата трета најжешка година во 2020 година, но сега Истанбул и многу други градови се преполни со снег. Како и другите делови на светот, и Турција го доживува влијанието на климатските промени, бидејќи зголемувањето на температурите го намали јазот помеѓу зимата и пролетта, како и зголемената суша во областите кои страдаат од одложените врнежи.

Професорот Доганај Толунај од Универзитетот во Истанбул, Шумарски факултет Церапаша, рече дека снегот е очекуван настан на многу локации во декември и јануари во Турција, но во последните неколку години има системи под висок притисок во земјата и како резултат, температурите се повисоки од сезонскиот просек. „На пример, во декември 2019 година, температурите во Турција беа повисоки за 1.9 °C од сезонскиот просек, а во декември 2020 година за 2.6 °C повисоки од сезонскиот“, вели Толунај. „Турција, всушност, се вжештува од средината на 90-тите години на минатиот век и годишните просечни температури се зголемуваат за 1-2 ° C над долгорочниот просек.“

Според професорот Хусеин Торос од Техничкиот универзитет во Истанбул, Факултет за аеронаутика и астронаутика, Турција е погодена од тропски екстремни горештини и поларно екстремно студено време. 2020 година беше натпросечна година за Северниот пол, така што 2020 година беше топла година и за Европа и Турција. Торос за TRT World изјави дека Турција во декември беше под влијание на подрачја под висок притисок, што предизвика првите денови од 2021 година да бидат сончеви, надпросечни температури и подпросечни врнежи. Додека минатата недела, со сибирски ветрови кои доаѓаа од север, температурите паднаа стрмно и беа под сезонските просеци.

Слично на тоа, источните и средноевропските полиња со низок притисок и нивните продолжувања предизвикаа Турција да доживее ненадеен пад на температурата. Толунај ја цитира Турската државна метеоролошка служба кога посочи дека најжешката година што е забележана во Турција, 2010 година, била за 2 °C повисока од годишниот просек од 13,5 ° C од 1981-2010 година. Во 2018 година оваа разлика беше 1,9 °C и 2018 година беше втора најжешка година што е забележана. 2020 година, со отстапување од 1,5 °C од просекот, беше третата најжешка година. Според Толунај, не е само потопло декември, туку и есенски месеци. На пример, октомври 2020 година беше најжешкиот октомври во изминатите 50 години.

„Зголемените температури директно влијаат на фауната и флората. Бидејќи дрвјата цветаат или ги пролеваат лисјата, птиците мигрираат или размножуваат, сето тоа има врска со температурите “, вели тој.

„Сумирајќи, гледајќи на долгорочни метеоролошки мерења, „лажната пролет“во 2020 година забележана во месеците ноември и декември е резултат на климатските промени.“ Толунај забележува дека температурните промени различно влијаат на секое суштество: „На пример, дрвјата можат повторно да ги растат своите лисја ако просечните температури се околу 10 °C, додека кај тревните растенија оваа вредност е околу 5 °C.“

Тој исто така советува дека температурите ќе се разликуваат во зависност од регионот. Но, како општо правило, доколку температурите повторно се зголемат во регионите близу Егејското море и Медитеранот и просечните месечни температури беа 5-10 ° C за 20-30 дена може да има уште една „лажна пролет“. Торос посочува дека растенијата обично цветаат на пролет, и дека метеоролошките фактори се клучни во развојот и животниот циклус на растенијата.

„За растенијата кои обезбедуваат семе еднаш годишно, тие имаат развојен циклус заснован на метеоролошки услови. Растенија кои хибернираат, го успоруваат или престануваат физиолошкиот развој со посвежо есенско време. По студената есен, ако температурите почнат да бидат над сезонските просеци, растенијата погрешно го сметаат времето за пролет, па дури може и да цветаат. Со студеното време што следи, овие растенија, за жал, брзо овенуваат.“

Source TRT World