Климатски промени: Во исчекување на нови глобални катастрофи

Националната метеоролошка служба на Велика Британија го објави своето прво предупредување за екстремна топлина во понеделникот. Оваа вест доаѓа по редовните предупредувања за честите климатски промени, како што се грмотевици, магла и молња.

„Истражувањата покажуваат дека како резултат на климатските промени, сега е многу поверојатно дека ќе мораме да се соочиме со долги периоди на екстремни жештини.“

Сепак, нема да наидете на медиумска покриеност за климатските промени во приказната на Sky News во која се опишува како Северна Ирска, дел од Велика Британија, ја погоди најжешката температура досега забележана на таа територија.

Глобалното затоплување ја загреа планетата околу 1,2 °C над прединдустриските нивоа. Затоплувањето има секакви влијанија врз животите на луѓето, кои најчесто резултираат со негативни последици. Читателите заслужуваат да знаат зошто доживуваат чуден временски феномен околу нив, бидејќи без да се зборува за поврзаноста на климатските промени и човечкиот фактор, сите следни чекори што се потребни за да се забават климатските промени стануваат се понедостижни. „Повеќе не е нејасна загриженоста за работите што се случуваат во иднина“, рече Jенифер Аткинсон, професор по еколошки хуманистички науки на Универзитетот во Вашингтон.

Медиумот Sky News не е сам во неуспехот да се воспостави таа очигледна врска помеѓу климатските промени, глобалното затоплување и човечкиот фактор. Некои поголеми медиумски куќи се обидоа да го решат проблемот со тоа што повеќе новинари почнаа да се фокусираат на известување за климатските промени. Сепак, многу локални телевизии не успеаја да го споменат глобалното затоплување кога известуваа за пожарите во Калифорнија и Орегон.

Дури и кога се дискутира за климатските промени, тие не секогаш ја одразуваат науката и научните истражувања. На пример, приказната на Би-Би-Си за екстремните поплави во Германија вели: „Експертите велат дека климатските промени се очекува да ја зголемат фреквенцијата на екстремни временски настани, но поврзувањето на кој било единствен настан со глобалното затоплување е комплицирано.“

Има подобар начин, според Ед Хокинс, климатски научник од Универзитетот во Ридинг: „Експертите велат дека климатските промени веќе ја зголемуваат фреквенцијата на екстремни временски непогоди, а многу поединечни настани се покажаа влошени од глобалното затоплување “

„Науката почна да оди напред и би било одлично да се види дека истражувањата се рефлектираат во известувањето на вестите за екстремни временски прилики“, објави Хокинс на Твитер.

Исто така, постои ризик настаните со рекорди да ги направат другите екстремни временски услови да изгледаат помалку достојни за вести. Рекордниот топлотен бран на западниот брег на Северна Америка го привлече светското внимание, особено откако научниците открија дека е „практично невозможно“ без климатски промени предизвикани од луѓе, но следуваа топлотни бранови.

Исто како што луѓето на глобално ниво се навикнаа на последиците кои Ковид-19 продолжува да ги предизвикува, постои шанса дека целиот свет ќе треба да се навикне на сè полоши временски услови.

Нереално е да се очекува климатските катастрофи да бидат на насловната страница секој пат. Но, историските горештини или поплави заслужуваат медиумска покриеност.

Новинарите исто така можат да користат други форми на раскажување приказни за да ја пренесат пораката и да ја алармираат јавноста кога претстои сериозна климатска закана, според Адам Вон од New Scientist. „Едниот одговор е истражувачкото новинарство, без разлика дали е во форма на печатен медиум, онлајн платформа, подкаст или видео“, рече тој.

Постои вистинска можност во следните месеци да се решат дефицитите во климатското новинарство, вели Волфганг Блау, кој имаше врвни работни места во Гардијан и Конде Наст пред да ја помине изминатата година како истражувач на Универзитетот во Оксфорд. Откри дека Ковид-19 ги ​​принудува новинарите низ редакцијата да работат поблиску со своите колеги на работното место. Тоа е затоа што она што го знаеме за вирусот и како владите избираат да прават политика обично е поврзано со истражување што брзо се менува.

Како и Ковид-19, климатските промени ги допираат сите аспекти на животот и економијата. Затоа „климатското новинарство треба да стане исто толку интегрирано во секоја смисла на зборот“, напиша Блау.

Source Bloomberg