Климатски промени: Јули беше најтоплиот месец во светот што е забележан досега

Земјата го забележа најтоплиот јули од почетокот на евиденцијата оваа година, бидејќи научниците предупредија „ова се климатски промени“.

Според Националната агенција за океани и атмосфера, американска метеоролошка агенција, планетата имала просечна температура од 16,73 степени целзиусови минатиот месец, надминувајќи го претходниот рекорд поставен во јули 2016 година, кој исто така беше изедначен во 2019 и 2020 година.

Последните седум јули, од 2015 до 2021 година, беа најжешките седум јули досега, изјави климатологот на Националната агенција за океани и атмосфера, Ахира Санчез-Луго. Делови од САД и Европа доживуваат екстремни топлотни бранови од јули, а администраторот на Агенцијата Рик Спинрад рече: „Овој нов рекорд додава на вознемирувачките промени на глобално ниво.“

Претходно оваа недела, престижниот научен панел на Обединетите нации предупреди на влошување на климатските промени предизвикани од согорување на јаглен, нафта и природен гас и други човечки активности.

Затоплувањето на копнените региони во западна Северна Америка и во делови од Европа и Азија навистина го поттикна рекордот на топлина, рече Санчез-Луго.

Додека светската температура беше едвај повисока од рекордната, она што ја растури беше температурата на земјата над Северната хемисфера, рече таа.

Температурите на северната хемисфера беа една третина од степенот (19 Целзиусови степени) повисоки од претходниот рекорд поставен во јули 2012 година, што за температурни рекорди е „голема маргина“, рече Санчез-Луго.

Јули е најтоплиот месец во годината за светот, така што ова е и најтоплиот месец досега.

Забележаната промена е најдрастична досега бидејќи 2021 година започна поладно од последните години поради ладењето на Ла Нина во централниот дел на Пацификот, што често го намалува просекот на глобалната температура.

Source Euro News