Колку влијае пластичниот отпад врз климатските промени?  

Научниците ги предупредуваат политичарите кои се бават со климатските промени да не забораваат дека светот е исто така среде криза со пластичен отпад.

Тие се плашат дека толку многу енергија се троши за политиката на емисии на гасови, што ќе се стави настрана справувањето со загадувањето од пластика.

Во трудот на зоолошкото друштво во Лондон (ЗСЛ) и Универзитетот Бангор се вели дека загадувањето со пластика и климатските промени не се одвоени. Вели дека прашањата се всушност испреплетени и влијаат меѓусебно.

Производството на пластични предмети ја зголемува емисијата на стакленички гасови, додека екстремните временски услови, како што се поплави и тајфуни поврзани со планетата што се загрева, ќе го распрснат и влошат пластичното загадување во водните површини.

Истражувачите истакнуваат дека морските видови и екосистеми, како што се коралните гребени, се на двоен ризик од двата проблеми.

Гребите и другите ранливи живеалишта страдаат од греењето на морињата, од закиселување на океаните, загадување од фармите и индустријата, ископување, развој, туризам и прекумерен риболов.

И дополнително, морскиот мраз е главна стапица за микропластика, која ќе се испушти во океанот додека мразот се топи поради затоплување.

Професорката Хедер Колдевеј од ЗСЛ рече: „Климатските промени се несомнено една од најкритичните глобални закани на нашето време. Пластичното загадување исто така има глобално влијание; од врвот на Монт Еверест до најдлабоките делови на океаните.“

„И едните и другите имаат штетно влијание врз биолошката разновидност на океаните; со климатските промени што ги загреваат температурите на океанот и ги избелуваат коралните гребени, до пластика што ги оштетува живеалиштата и предизвикува смртни случаи кај морските видови.“

„Сложеното влијание на двете кризи само го влошува проблемот. Не станува збор за дебатирање за кое прашање е најважно, туку за признавање дека двете кризи се меѓусебно поврзани и бараат заеднички решенија “.

Професорот Колдевеј додаде: „Најголемата промена ќе биде оддалечување од расипничка пластика за еднократна употреба и од линеарна кон кружна економија што ја намалува побарувачката за штетни фосилни горива“.

Хелен Форд, од Универзитетот Бангор, која ја водеше студијата, рече: „Видов како и најоддалечените корални гребени доживуваат распространета корална смрт преку масовно белење предизвикано од глобалното затоплување. Пластичното загадување е уште една закана за овие стресни екосистеми.“

„Нашата студија покажува дека веќе се случуваат промени кои се предизвикани и од пластично загадување и од климатски промени што влијаат врз морските организми низ морските екосистеми и прехранбени мрежи, од најмалиот планктон до најголемиот кит.“

ЗСЛ ги поттикнува владите во светот и креаторите на политики да не го игнорираат проблемот со пластичниот отпад при носење на одлуки за заедничко справување со комбинираните глобални закани од климатските промени и загубата на биодиверзитетот.

Source BBC