„Најлошото допрва ќе дојде“: Катастрофална иднина за целата светска популација поради климатските промени

Милиони луѓе ширум светот се наоѓаат пред катастрофална иднина на глад, суша и болести, се наведува во нацрт-извештајот на Меѓувладиниот панел за климатски промени на Обединетите нации, кој се појави во медиумите оваа недела.

„Климатските промени фундаментално ќе го преобликуваат животот на Земјата во следните децении, дури и ако луѓето можат да ги скротат емисиите на стакленички гасови што затоплуваат на планетите“, според Agence France-Presse, една од агенциите кои го добија нацрт-извештајот.

Извештајот предупредува на низа катастрофални исходи од кои е возможно да не успее да закрепне целиот свет, објави The Guardian. Извештајот предупредува: „Животот на Земјата би можел да се опорави од драстичното флуктуирање на климата со развивање на нови видови и создавање на нови екосистеми,  но луѓето не би можеле да ја пребродат ситуацијата.

„Најлошото допрва доаѓа, а тоа ќе влијае на животот на нашите деца и внуци многу повеќе отколку директно на нашите животи.

Нацрт-извештајот на IPCC е долг 4.000 страници и е закажан за официјално објавување следната година. Тој нуди сеопфатен преглед за влијанијата на климатските промени врз нашата планета, изјави AFP.

Климатските промени, познати и како глобално затоплување, се предизвикани од согорувањето на фосилни горива како што се нафта, гас и јаглен, кои ослободуваат стакленички гасови како јаглерод диоксид и метан во атмосферата на Земјата. Овие стакленички гасови предизвикаа затоплување на нашата атмосфера до нивоа за кои научниците велат дека не можат да се создадат на природен начин.

Досега, од индустриската револуција во 1800-тите, Земјата се загрева за 1,1 степени Целзиусови (што е приближно 2 степени Фаренхајт), според НАСА.

Извештајот предупредува на „прогресивно сериозни, вековни и, во некои случаи, неповратни последици“. Во извештајот се вели и дека милиони луѓе кои живеат покрај крајбрежјето скоро насекаде низ светот може да бидат погодени од повеќе климатски непогоди одеднаш: суша, горештини, циклони, пожари и поплави.

Source USA Today