Основачот на Патагонија вети дека компанијата ќе се бори против климатските промени

Планетата сега е „единствениот акционер“ на Патагонија, бидејќи милијардерот основач на компанијата најави дека ќе го насочи својот профит со цел да придонесе кон заштита на природните добра.

Контролата на трговецот на мало со облека и опрема за планинарење, Патагонија, се предава на две добротворни фондации за да го насочат секој профит на компанијата што не е реинвестиран во борбата против климатските промени. Оваа промена може да чини околу 100 милиони долари (100,38 милиони евра) годишно.

83-годишниот основач на Патагонија, Ивон Шуинард, ја објави одлуката во средата во изјавата насловена: „Земјата сега е нашиот единствен акционер“.

„И покрај нејзината неизмерна големина, ресурсите на Земјата не се бесконечни и јасно е дека ги надминавме нејзините граници. Но, исто така е отпорна. Можеме да ја спасиме нашата планета ако се посветиме на тоа“, рече тој.

Шуинард рече дека ја разгледувал опцијата да ја продаде компанијата и да ги донира парите, но не е сигурен дали новите сопственици ќе ги задржат вредностите на Патагонија изградени со години. Другата опција за излегување во јавност беше отфрлена, при што Шуинард рече дека тоа би било „катастрофа“.

Основачот на Патагонија во потрага по „нова форма на капитализам“

Во интервју за „Њујорк тајмс“, Шуинард рече дека се надева дека неговиот пример „ќе влијае на нова форма на капитализам што не завршува со неколку богати луѓе и еден куп сиромашни луѓе“.

Основана во 1973 година, компанијата со седиште во Вентура, Калифорнија, се проценува на околу 3 милијарди долари според весникот. Патагонија се стреми кон воспоставување одржливи стандарди во текстилната индустрија преку набавка на суровини и донирање 1% од својата продажба на еколошки организации.

Додека акциите на компанијата со право на глас – кои му припаѓаат на семејството Шуинард – ќе одат во фондација задолжен за одржување на еколошките вредности на Патагонија, акциите без право на глас беа префрлени на непрофитна организација за борба против климатските промени.

Семејството Шуинард ќе биде во управниот одбор на компанијата, но нема да добие пари од него, се вели во соопштението. Тие ќе ја надгледуваат ситуацијата и ќе ја водат филантропската работа на непрофитната организација.