Погрешното лекување на ендометриозата: Лекарска негрижа за женското репродуктивно здравје

Медицинските експерти велат дека примарниот метод за лекување на ендометриозата всушност може да биде влошување на болката кај лицата кои страдаат од оваа состојба. Новите истражувања покажуваат дека првичниот метод за лекување на ендометриоза – сечење на оштетеното ткиво – всушност може да ја влоши болката кај единаесет проценти од жените кои страдаат од оваа состојба.

Според Гардијан, постои растечки медицински консензус што ја поддржува идејата дека постојат три различни типа на ендометриоза, кои до неодамна се лекувале исто. Иако сите форми на ендометриоза вклучуваат ткиво слично на она што се наоѓа во внатрешноста на sидовите на матката што расте во други делови од телото, ова „погрешно ткиво“, како што го нарекуваат лекарите, не е секогаш основната причина за болката што ја доживуваат.

За оние со типот на ендометриоза што предизвикува болни цисти на јајниците, операцијата е често најдобрата опција. Сепак, новото истражување открило дека 80 проценти од оние кои страдаат од оваа болест всушност имаат површна форма – позната како перитонеална ендометриоза – и нивната болка е предизвикана од начините на кои нервните завршетоци комуницираат со ткивото, наместо со самото ткиво.

Бидејќи операцијата вклучува лекари кои отстрануваат нервни завршетоци со цел да го исечат тоа ткиво, веројатно долгорочно ќе им се појави поголема болка на пациентите. Честопати, лекарите се обидуваат со ваков вид на операции повеќе пати.

Научниците знаеја за различните категории на ендометриоза веќе една деценија, но добија финансиски средства за понатамошно истражување само во изминатите пет години.  Историски гледано, многу лекари не им верувале на пациентите кои ја пријавувале својата болка, и покрај скоро 40 проценти од луѓето со ендометриоза кои пријавиле болка толку силна што резултирала во итна посета на собата, според истражувањето за Велика Британија во 2020 година. На жените обично им требаат од 10 до 12 години дури да добијат дијагноза затоа што „поголема е веројатноста лекарите да ги опишат симптомите кои предизвикуваат болка како „емотивни “или психогени и затоа „најверојатно симптомите не се реални“.

Сега, кога ова прашање конечно привлекува поголемо внимание, истражувачите прават притисок за подобри дијагностички алатки, што е првиот чекор за лекарите да се осигураат дека пациентите можат соодветно да се лекуваат. Во моментов, подвидовите на ендометриоза можат да се откријат само преку лапароскопска хирургија; но за 80 проценти од пациентите со површна ендометриоза, помалку инвазивните алатки ќе им помогнат на лекарите да започнат да ги истражуваат плановите за третман кои се фокусираат на справување со нивната болка и да избегнат нејзино влошување.

Source Jezebel