Половина од ЛГБТИ+ луѓето се соочуваат со дискриминација на работното место

Огромен број на транс лица кои живеат во САД пријавиле сексуално вознемирување и  малтретирање на работното место.

Речиси половина од ЛГБТИ+ луѓето во САД доживеале дискриминација на работното место во одреден момент од својот живот, според новиот извештај.

Студијата од вторникот објавена од Институтот Вилијамс дополнително откри дека скоро 9% од ЛГБТИ+ работниците изјавиле дека биле отпуштени или им било одбиено вработување во изминатата година поради нивниот ЛГБТИ+ идентитет. Бројот беше уште поголем за ЛГБТИ+ лицата од малцинските заедници, а над 11% од нив изјавија дека се соочиле со нефер вработување или практики за вработување.

Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес, исто така, откри дека трансродовите луѓе се соочуваат со шокантни стапки на пристрасност на работното место. Речиси половина од транс работниците – 48,8% – изјавиле дека биле отпуштени или не биле вработени поради нивниот родов идентитет. Дополнително, над 22% од транс испитаниците рекле дека биле сексуално вознемирувани во изминатите пет години, во споредба со приближно 12% од геј лицата и небинарните лица кои го изјавиле истото.

Многу транс работници, исто така, објавија дека одбираат да останат во своите канцеларии во текот на работното време за да се заштитат. Половина од испитаниците рекле дека не излегуваат кај нивните претпоставени, а 25,8% изјавиле дека воопшто немаат контакт со ниту еден од нивните соработници. Дополнително, над 40% изјавиле дека го менуваат својот глас или носат одреден вид на облека за да можат да го сокријат својот вистински родов идентитет.

Извештајот во кој беа анкетирани 935 возрасни ЛГБТИ+ лица, е еден од првите што ја одразува распространетоста на дискриминацијата на работните места. Студијата беше спроведена за време на пандемијата со КОВИД-19 и по одлуката на Врховниот суд во јуни 2020 година за случајот Босток против округот Клејтон. Во пресудата од 6-3, судиите одлучија дека е нелегално работодавачите да дискриминираат врз основа на сексуалната ориентација и родовиот идентитет според федералните закони за граѓански права.

Бред Сирс, извршен директор на Институтот Вилијамс, рече дека неговиот тим бил изненаден од високите стапки на дискриминација во изминатата година. Истражувачите мислеа дека комбинацијата на одлуката за случајост Босток со која се забранува дискриминацијата и притисоците од пандемијата ќе доведат до подобрување на ситуацијата за ЛГБТИ+ лицата на работното место.

„Мислевме дека многу компании и работници ќе почнат да се однесуваат на нов начин“, изјави Сирс, главниот автор на извештајот, во изјава за NBC News.

Покрај тоа што беа отпуштени или воопшто не беа вработувани поради нивниот ЛГБТИ+ идентитет, испитаниците, исто така, известија дека се соочуваат со други форми на дискриминација, вклучително и намалување на нивните работни часови, не добиваат покачување на платата ниту пак унапредување.

Религијата, исто така, се покажа како голем мотивирачки фактор за дискриминација на работното место: 57% од ЛГБТИ+ работниците кои пријавиле дека биле малтретирани или дискриминирани, изјавиле дека лицето што ги малтретирало ги навело верските убедувања како причина за тоа.

Трансродова испитаничка рече дека била „нападната од соработник кој ми рече дека ја спроведува„ Божјата волја “врз мене“, додека бисексуална жена тврди дека и било кажано дека „ќе оди во пеколот за време на интервју за работа поради нејзината сексуална ориентација.”

Наодите на студијата ја нагласуваат огромната потреба за донесување на Законот за еднаквост, кој ќе создаде сеопфатна федерална заштита за ЛГБТИ+ заедницата во области како домување, образование и здравствена заштита, како и дополнителна заштита и еднакви можности за вработување.

„Законот за еднаквост навлегува во деталите на статутите и ќе даде јасни насоки дека овие однесувања се спротивни на законот“, изјави Сирс.

Кампањата за човекови права спроведе неколку студии во кои се испитува огромното економско влијание на пандемијата врз ЛГБТИ+ луѓето. Еден таков извештај откри дека 30% од вработените ЛГБТИ+ лица пријавиле намалување на работните часови по почетокот на пандемијата, во споредба со 22% од општата популација. Нејасно е колку од тој феномен се должи на фактот дека геј и трансродовите лица несразмерно работат во индустриите кои беа најмногу погодени од КОВИД-19, како што се малопродажбата и услужната индустрија, и колку всушност намалувањето на работните часови е директно поврзано со нивните ЛГБТИ+ идентитети.

 

Source THEM