Ситуацијата во Канада го предупредува светот: наскоро ќе биде премногу жешко за луѓето

Без непосреден глобален напор за борба против климатските вонредни состојби, ненаселените области на Земјата ќе растат

Климатската криза значи дека во летниот период претстои сè поопасна топлина. Оваа недела на пацифичкиот северо-запад, температурните рекорди не само што се рушат, туку се уништуваат.

Температурите достигнаа шокантни 47,9°С во Британска Колумбија, Канада. Среде температурите што најчесто се наоѓаат во пустината Сахара, десетици лица починаа од топлотен стрес, додека „патиштата  се спојуваат и се топат кабли за напојување“.

Како еден мал град во Канада стана едно од најжешките места на Земјата?

За време на друг топлотен бран во јуни, пет земји од Блискиот исток достигнаа температура до 50°C. Екстремната топлина стигна до Пакистан, каде што 20 деца од едно одделение беа пријавени дека паднале во бесознание и им требало болничко лекување заради термички стрес. За среќа, сите преживеале.

Дополнителното затоплување од емисиите на стакленички гасови значи дека се појавуваат вакви екстремни топлотни бранови и научниците сега можат да го пресметаат зголемувањето на нивната веројатност. На пример, европскиот топлотен бран во 2019 година, во кој загинаа 2.500 луѓе, беше пет пати поверојатно да се случи отколку што би бил без глобалното затоплување.

На повеќето места, екстремните горештини надвор од вообичаениот опсег за еден регион ќе предизвикаат проблеми, од нарушување на економијата до широко распространета смртност, особено кај младите и старите. Сепак, на места на Блискиот исток и Азија, се појавува нешто навистина застрашувачко: создавање на неверојатна топлина.

Додека луѓето можат да преживеат температури над 50°С кога влажноста е мала, кога и температурата и влажноста се високи, ниту потењето не може нè разлади. Она што е важно е температурата на „wet-bulb“ – дадена од термометар покриен со влажна крпа – што ја покажува температурата на која се јавува испарувачко ладење од пот или вода. Луѓето не можат да преживеат подолго време на изложеност на температура на влажна сијалица над 35°С, бидејќи не постои начин да се оладат нашите тела. Ниту во сенка, па дури и со неограничени количества на вода.

Температурата од 35°С некогаш се сметаше за невозможна. Но, минатата година научниците објавија дека локациите во Персискиот Залив и долината на реката Инд во Пакистан веќе го достигнале овој праг, иако само за еден час или два, и само на мали области. Бидејќи климатските промени ги зголемуваат температурите нагоре, топлинските бранови и придружните температури без живот се предвидува дека ќе траат подолго и ќе се појавуваат на поголеми области и на нови локации, вклучувајќи делови од Африка и југо-исток на САД, во текот на следните децении.

Што можат да направат владите, компаниите и граѓаните? Прво, прекинете го снабдувањето со уште поекстремни топлински бранови со преполовување на емисијата на јаглерод диоксид оваа деценија, а потоа достигнување на нето емисии на нула до 2050 година.

Второ, подгответе се за неизбежните топлотни бранови во иднината. Планирањето на итно јавно здравство е првичен приоритет: добивање на неопходни информации за луѓето и пренесување на ранливите лица на климатизирани локации. Предвидувањата на топлотните бранови треба да вклучуваат “wet-bulb” температури за луѓето да научат да ги разбираат опасностите.

Плановите треба да водат сметка за фактот дека топлотните бранови ги интензивираат структурните нееднаквости. Посиромашните населби обично имаат помалку зелени површини и затоа се загреваат повеќе, додека работниците на отворено, често слабо платени, се особено ранливи. Богатите, исто така, купуваат опрема за ладење по високи цени откако ќе започне топлотен бран и имаат многу повеќе можности за бегство, истакнувајќи ја важноста на планирањето на јавното здравство.

Освен новите начини на управување со кризи, владите треба да инвестираат во нови начини на кои земјите ќе почнат функционираат во новата клима што ја создаваме, вклучувајќи ги и крајностите. Во смисла на климатската политика, ова е познато како „адаптација“.

Од огромно значење е снабдувањето со енергија да биде во реципроцитет со топлотните бранови, бидејќи луѓето ќе се потпираат на електрична енергија за ладење од климатизерите, вентилаторите и замрзнувачите, кои буквално служат како спасувачи на животот во топлотниот бран. Слично на тоа, интернет комуникациите и центрите за податоци треба да бидат целосно достапни во иднина, бидејќи тоа се основни услуги што можат да се борат на топло.

Потребни се нови регулативи за да се овозможи ладење на зградите и за транспортните системи, од патишта до возови кои ќе можат да работат под многу повисоки температурни крајности.

Многу од овие промени можат да одговорат на други предизвици. Домовите треба да бидат модифицирани на начин на кој би биле енергетски ефикасни. На пример, во иднина, потребно е да се овозможи инсталирање на електрични пумпи за топлина во топлите куќи во зима, што значи дека во текот на летото тие исто така би можеле да работат како систем за ладење. Градовите ширум светот треба да имаат повеќе зелени покриви и далеку поголем број на зелени површини, што исто така би ги направило населените локации подобри места за живеење.

Source The Guardian