Смртоносните поплави во Европа покажуваат потреба од посилна инфраструктура 

Катастрофалните поплави што ја зафатија северозападна Европа минатата недела беа силно предупредување дека градењето на посилни брани, насипи и дренажни системи е приоритетно, како и долгорочната превенција на климатските промени, бидејќи некогаш ретките климатски промени стануваат глобално секојдневие.

Како што се повлекуваат водите, официјалните лица го проценуваат уништувањето оставено од поројните терористички делови на западна и јужна Германија, Белгија и Холандија, кршејќи згради и мостови и убивајќи повеќе од 150 луѓе.

Германскиот министер за внатрешни работи Хорст Зехофер, кој во понеделникот го посети бањскиот град Бад Ноенахр-Ахрвајлер, рече дека трошоците за реконструкција ќе достигнат милијарди евра, покрај милионите потребни за итна помош.

Но, трошоците за дизајнирање и градење подобра инфраструктура за ублажување на ваквите настани може да бидат многу пати поголеми.

И покрај жешките бранови и пожари во Северна Америка и Сибир, поплавите ги ставија климатските промени на врвот на политичката агенда.

Европската унија овој месец лансираше амбициозен пакет мерки за решавање на климатските промени од изворот, фокусирани на намалување на емисиите на стакленички гасови за да се ограничи немилосрдниот пораст на глобалната температура.

Исто така, ЕУ имплементира пакет за обновување на економијата по кризата предизвикана од КОВИД-19. Пакетот е во вредност од 750 милијарди евра, финансиски средства кои ќе допринесат кон проектите кои ја зголемуваат економската отпорност и одржливост.

Но, уништувањето предизвикано од поплавите од минатата недела јасно стави до знаење дека екстремните временски настани предвидени од научниците за климатски промени веќе се случуваат сега и бараат директен одговор.

„Треба да изградиме нова инфраструктура – басени за задржување, насипи, дренажни подрачја покрај реки – и да ги зајакнеме канализационите системи, брани и бариери“, изјави Ламиа Месари-Бекер, професор по градежна технологија и градежна физика на Универзитетот во Зиген.

Source Global News