Современи решенија за олеснување на менструалните болки 

Со векови, на жените им било кажувано дека болката за време на менструацијата е нормална и очекувана болка која неизбежно се појавува. Но, новите tech изуми покажуваат дека не мора да биде вака.

Вторник е. Седам пред моето биро за работа на кое имам шише со топла вода за грчевите и подуениот стомак. Знам дека сум една од оние кои имаат среќа. Болката за време на менструацијата, поинаку позната по нејзиното медицинско име дисменореја, не ме принудува да бидам заробена во кревет ниту сум на некој друг начин изнемоштена како што многу други жени се, особено оние со ендометриоза, состојба која може да биде навистина болна.

„Во просек, болката за време на менструацијата влијае на повеќе од 80 проценти од жените со менструација на глобално ниво и е основната причина за отсуство од работа, училиште и други активности“, објаснува д-р Ирем Тезер Атес.

„Менструалната болка е многу индивидуализирана и она што може да изгледа како блага болка за некои лица, може да биде екстремно силна за други, па затоа е важно да го слушате вашето тело и да разберете што е „нормално“ за вас.“

Во Антички Египет, жените мелеле канабис и мед директно во вагината за да ја „оладат матката и да ја отстранат топлината“, според преводот на папирусот Еберс – запис за античката египетска медицина.

До неодамна, жените со предменструален синдром беа третирани со средства за смирување, супресанти на расположение, апчиња за спиење и беа испраќани на психијатриска помош бидејќи нивните непријатности не беа сфатени сериозно. За среќа, сепак, оваа стигма која со векови ја следеше менструалната болка, конечно почнува да се менува.

„Позитивниот општествен дискурс за прашања како што е менструалниот циклус, овозможи теми како овие да се нормализираат, што пак ја поттикнува свеста, поттикнува дискусија и дава можност за промена“, вели д-р Тезер Атес.

„На разни други прашања што ги засегаат жените, исто така, им беше посветено поголемо внимание и внимание, и ова навистина помага да се сменат ставовите.“

Додека лековите без рецепт веќе долго време се златен стандард за лекување на болка при менструирање, особено парацетамол и ибупрофен, но тоа може да биде незгоден начин за справување со болката и не секој сака да зема „painkillers“ за време на менструалниот циклус.

Па, што останува да се направи? Технологијата го трасира патот кон идното справување со болката. Еден таков уред е NuroKor, парче технологија што може да се носи и користи периферни нерви, микро струја и невромускулна стимулација, за да помогне во управувањето со болката и воспалението дискретно и погодно.

„Познато е дека стимулацијата на периферниот нерв испорачува нежни биоелектрични струи низ кожата до периферните нервни влакна во погодената област, управувајќи со болката“, објаснува Клои Стоквел-Кларк, директор за деловен и технички развој во „НуроКор“.

Вие само ја закачувате влошката на електродата на уредот, ја поставувате директно на или околу областа од каде што доѓа болката и со движења пробудате да откриете на кој дел од вашето тело доаѓа најинтензивната болка.

Ovira е уште еден старт-ап во сопственост на Ауси, во сопственост на жени, кој нуди неинвазивно и моментално ослободување од болка преку нивниот уред, Noha, кој испраќа импулси на електрични вибрации на ниско ниво за да запре сигналите за болка да се испраќаат до мозокот. Потоа, ова предизвикува опуштање на мускулите во пределот на матката, а со тоа помага да се намали менструалната болка.

Source Body & Soul