ТЕРФ: радикална, штетна десница во феминистичкото движење

Постои сериозен раздор во хрватската феминистичка сцена. Судејќи според неодамнешните изјави на Загребскиот центар за женски студии, во моментов има две феминистички заедници: феминистичка и трансфеминистичка. Првиот веројатно вклучува жени кои сакаат „радикално“ да го реформираат феминизмот со својот пол, а второто ни припаѓа на нас кои знаеме дека феминизмот нема никаква врска со црквата и гениталиите.

Пред да влеземе во дискусијата за тоа зошто ЦЖС (Центар за женски студии) станува лева рака на десничарската, анти-родова политика, вреди да се запамети како започна горчливата дебата на која сме сведоци овие денови. ЦЖС за сака да шири дезинформации преку спинување на социјалните мрежи дека нивната нова извршна директорка, драматургот Доротеа Сусак, била нападната од транс феминистки од лична нетрпеливост, не како режисер, туку како приватна личност, за што подоцна потврди при обраќање од нејзиниот приватен Фејсбук профил. Именувањето сепак служеше само за конечно да се изнесат на виделина дискусиите за растечката трансфобија во феминистичките кругови, кои траат со месеци, конечно, надвор од приватните кругови и групи. Овие дискусии не се поврзани со Чучак лично, бидејќи прашањето за трансфобијата не е прашање на приватниот однос на Доротеа Чучак кон трансродовите лица, туку прашање на политика што таа, како извршен директор на Центарот, утре ќе ја застапува и брани од позиција на моќ. Нејзиниот став кон трансродовоста е важен затоа што влијае на работата на Центарот за женски студии, кој ги едуцира новите феминистички генерации.

Затоа, воопшто не е важно што извршната директорка на нејзиниот Фејсбук профил, неколку месеци пред да ја преземе директорската функција, го сподели сега озлогласениот трансфобичен цитат на британската авторка Џ.К. Роулинг за жените и менструацијата и ја исмејуваше Џудит Батлер, квир теоретичарка и една од основоположниците на родовите студии. Овие ставови беа прикажани од нејзината колешка која исто така се бави со драматургија, Еспи Томишиќ, а по нејзиното назначување и откако Чучак проба да ги избрише овие објави, таа јавно ги сподели на нејзиниот профил, изразувајќи неверување дека лицето кое пропагира трансфобија може дури и да биде на чело на феминистичка институција.

Можеби ќе речете: „Но, тоа е само цитат!“ Не, тоа не е само понуда. Ролинг е за трансфобијата она што е Том Круз за скиентологијата – нејзиното заштитно лице. Личноста кое не го критикува овој став, но го споделува, се согласува со трансфобијата што ја симболизира. Секоја изјава дека не сте трансфобични веднаш се демантира со споделувањето на трансфобичната изјава од Роулинг.

Не знам кои се надлежностите на Доротеја Чучак да ја извршува функцијата директорка, но нејзините ставови излегоа на виделина по нејзиното доаѓање на чело на Центарот и ја дискредитираа како феминистка. Сепак, би било погрешно да се обвинува само едно име за сите пропусти во рамките на ЦЖС. Всушност, некој друг ја избра за оваа позиција. Иако расколот очигледно започнал со извршниот директор, таа сигурно не ги напишала подоцнежните изјави на ЦЖС во кои Центарот се брани од Речникот на странски зборови на Клаиќ од остра, но заслужена критика. Пред тоа да го напише една од калибрираните феминистки како Наташа Говедиќ, Рената Јамбрешиќ Кирин, Неле Памуковиќ и други, за кои би било голем срам да не го следат и да не знаат што се случува со трансфобијата на светската феминистичка сцена. Исто така, се сомневам дека писмото за поддршка навремено напишано од трансфобични лица од Србија и потпишано од овластени трансфобии, поединци и организации од целиот свет, го дистрибуираше самата Доротеа Чучак во своја одбрана.

Поголемиот број на лица од феминистичката јавност, вклучително и јас, ја разбраа одвратноста на Еспиј Томишиќ затоа што трансфобијата не е проституција за да можеме феминистички да разговараме дали треба да се легализира или забрани. Не, трансфобијата е фашизам: желбата буквално да ги избришеме луѓето од кои се плашиме со помош на медицината и законот. Трансфобијата, веројатно на сите им е јасна, не може да се брани како идеја. Ако не сме фашисти, нема да го доведеме во прашање правото на самоопределување и постоење.

Знаејќи многу добро дека и фашизмот и трансфобијата се лажни на феминистичката сцена, жените кои колоквијално ги нарекуваме ТЕРФ (транс-ексклузивни радикални феминистки) најдоа заменлив предмет на критика: поимот род.

Критикувањето на род не е исто со критикувањето на трансродовите луѓе, нели? Можеме ли да кажеме некому дека е фашист само затоа што го фали полот и плука по родот? Не можеме, се разбира. Во тоа лежи моќта на дискурзивното извртување: вие кажувате едно, мислите нешто сосема друго.

Еден од основачите на ваквиот спин во Хрватска е Жељка Маркиќ. Така, на пример, лесно можете да се дистанцирате од десницата, кога всушност сте ја прегрнале пет минути порано. Или да тврдите дека не сте трансфобични и да не ја осудувате трансфобијата во јавност со еден збор. Ние порано ваквите работи ги нарекувавме лаги, но веќе не е модерно да се зборува директно. Еуфемизмите воведени во политичкиот дискурс од десничарски популисти сега одеднаш се користат од феминистките.

Ние не можеме да го пресечеме феминизмот на две хемисфери. Нема транс заедница од една страна, а ние од друга страна затоа што феминистичкото „ние“ вклучува сè. Нема место за сегрегација во феминизмот затоа што поделбите, бинарни или кои било други, во суштина не се во согласност со идејата за еманципација што ја ветува феминизмот.

Мојот влез во феминистичките води ја надмина квир теоријата. Сè што знам за феминизмот го научив од лезбејките кои ја критикуваа хетеронормативноста. Нема сценарио во кое би се откажала од слободата што ми ја даде теоријата за родот, ниту молчаливо ќе дозволам тие слободи да им бидат ускратени на идните генерации феминистки. Трансродовите жени се мои соборки на кои не би им свртела грб во било каква ситуација.

Меѓутоа, заедничката борба не вклучува трансфоби, бидејќи тие се, едноставно кажано, угнетувачи. ТЕРФ се туѓото тело во феминизмот, пет колумнисти кои сакаат да ја ослабат феминистичката борба со својата квази левичарска демагогија. Нивниот горд приказ на ХХ хромозомот како единствен феминистички симбол полека го претвора тој склоп во материјал за паравоени обележја.

Мислам дека е во ред да чувствуваме лутина поради тоа. Инвестиравме премногу во феминизмот за шака луѓе утре повторно да не сведат на нашите репродуктивни органи.

Source Vox Feminae