Турција: Загрижувачки голем број на фемициди во 2021 година 

Насилството врз жените и фемицидот и понатаму се сериозни проблеми во Турција, со загрижувачки статистички податоци засновани на неодамнешниот годишен биланс на смртни случаи кои покажуваат дека сегашните превентивни мерки се далеку од доволни и покрај трендот на намалување во последните години.

Најмалку 367 жени биле убиени во Турција во 2021 година, според годишните податоци на Федерацијата на асоцијации на жени на Турција (TKDF), пониска од претходната година 409, но сепак е бројка застрашувачка бидејќи покажува дека една жена е убиена речиси секој ден.

Претставниците на организациите на женското движење за дневниот весник „Милиет“ (Milliyet) ги оценија непрекинатите фемициди и сомнителните смртни случаи во земјата.

Припишувајќи го неуспехот да се спречат фемицидите на несоодветна имплементација на правните акти и недостатоци во родовите политики, Канан Ѓуљу, шеф на TKDF, го привлече вниманието на фактот дека во турскиот Кривичен законик не постои дефиниран член за насилство врз жените.

„Се додека сторителот не е казнет за насилството што го извршил, фемицидите ќе се зголемуваат. Доколку не се преземат мерки на претпазливост, убиствата нема да се намалат“, рече Ѓуљу, истакнувајќи дека обемот на бруталноста расте од ден на ден.

Нагласувајќи дека пристапот што ги води жените кон потрадиционална структура почна да се спроведува, Ѓуљу рече дека жените сега се убиваат и од мажи, освен од роднина, брачен другар или партнер.

Рукије Лејла Сурен, една од адвокатите на Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (Ќе ја запреме платформата за фемициди), организација за правата на жените која го следи насилството врз жените, истакна дека стапката на сомнителна смртност се зголемила во 2021 година.

Нагласувајќи дека смртта на 12 од 18 жени убиени само во октомври 2021 година била сомнителна, Сурен истакна дека сомнителните смртни случаи може многу често да се всушност фемициди.

Потсетувајќи се на убиството на Башак Џенгиз, која беше убиена со самурајски меч додека пешачел, Сурен потсети дека сторителот дејствувал со помислата дека жртвата е слаба и не може да се одбрани.

Изразувајќи дека Турција има за цел да ги ограничи жените со тоа што придонесува кон одржување на општество со родова нееднаквост, Сурен изјави дека досега, не биле преземени потребните чекори кон заштита на жените. Сурен додаде дека треба да се започне мобилизација за тоа како да се стави крај на насилството и злоупотребата на жените насекаде, вклучително и во политиката, училиштата и секојдневниот живот.

Source Hurriyet