Фајзер започнува со рана фаза на проучување на орален лек против Ковид-19

Фајзер започна со рана фаза на испитување во САД за орална антивирусна терапија против Ковид-19 што може да им се препише на пациентите при првиот знак на инфекција, соопшти компанијата во вторникот.

Производителот на лекови, кој ја разви првата овластена вакцина против Ковид-19 во САД со германската BioNTech, рече дека антивирусниот кандидат покажал силна активност против SARS-CoV-2, вирусот што предизвикува Ковид-19, во лабораториски студии.

Кандидатот на Фајзер, наречен PF-07321332, е инхибитор на протеаза што спречува реплицирање на вирусот во клетките.

Инхибиторите на протеазата биле ефикасни во лекувањето на други вирусни патогени, како што се ХИВ и вирусот на хепатит Ц, самостојно и во комбинација со други антивируси, соопшти компанијата.

Фајзер верува дека оваа класа на молекули може да обезбеди добро толерирани третмани против КОВИД-19, бидејќи во моментов продаваните терапевтици кои работат на истиот начин не пријавиле безбедносни проблеми.

Компанијата проучува и интравенски администриран антивирусен кандидат во рана фаза на испитување кај хоспитализирани пациенти со КОВИД-19.

„Заедно, двајцата (орални и интравенски кандидати) имаат потенцијал да создадат парадигма на третман од крај до крај што ја надополнува вакцинацијата во случаи кога сè уште се појавува болеста“, изјави  директорот на Фајзер, Микаел Долстен.

Кандидатот на Фајзер е зад две други орални антивирусни терапии, кои се во фаза на испитување – првата е развиена од ривалот Merck & Co со Ridgeback Bio, и втората од Roche Holding и Atea Pharmaceuticals.

Ремдесивирот на Gilead Science е моменталниот единствен лек одобрен од САД за храна и лекови за третман на Ковид-19.

Source Reuters