Финска е повторно прогласена за најсреќната земја во светот

Финска е прогласена за најсреќно место во светот веќе четврта година, во годишниот извештај спонзориран од ООН.

Светскиот извештај за среќа ја рангираше Данска на второто место, потоа Швајцарија, Исланд и Холандија.

Нов Зеланд повторно беше единствената неевропска земја во првите 10. Велика Британија падна од 13-то на 17-то место.

Податоците на истражувачот за аналитика Галуп ги замолија луѓето во 149 земји да ја оценат сопствената среќа. Исто така, беа земени предвид мерките вклучително социјална поддршка, лична слобода, бруто домашен производ (БДП) и нивоа на корупција.

Најнесреќни се луѓето кои живеат во Авганистан, Лесото, Боцвана, Руанда и Зимбабве.

Имаше „значително поголема фреквенција на негативни емоции“ во нешто повеќе од една третина од земјите, велат авторите на извештајот, веројатно укажувајќи на ефектите од пандемијата.

Сепак, работите станаа подобри за 22 земји. Неколку азиски земји се претставија подобро отколку што имаа на рангирањето од минатата година, додека Кина се искачи на 84-то место од 94-то.

„Изненадувачки, немаше, во просек, пад на благосостојбата кога се мери според проценката на луѓето за нивните животи“, рече во изјавата Johnон Хеливел, еден од авторите на извештајот.

Едно можно објаснување е дека луѓето сметаат дека Ковид-19 е вообичаена, надворешна закана која ги погодува сите и дека тоа генерира поголемо чувство на солидарност и емпатија. Финска „рангираше многу високо според мерките на заемна доверба што помогнаа да се заштитат животите и егзистенцијата за време на пандемијата“, велат авторите.

Нордиската нација со 5,5 милиони жители успеа далеку подобро од мнозинството во Европа за време на пандемијата, со нешто повеќе од 70 000 случаи и 805 смртни случаи, според Универзитетот Џон Хопкинс.

Според извештајот, десетте најсреќни земји се:

Финска
Данска
Швајцарија
Исланд
Холандија
Норвешка
Шведска
Луксембург
Нов Зеланд
Австрија

Source BBC