Категорија

Интервјуа

Епидемија на лажни вести во време на корона кризата

Лажните вести во време на корона кризата се шират многу побрзо од останатите, дури и од самиот вирус. Креаторите на овие вести без разлика дали се некакви медиуми или поедници на социјалните мрежи свесно ја дезинформираат јавноста и…

Кога администрацијата ќе влезе во 21 век?

Гломазен, неефикасен бирократски апарат- администрацијата неподготвена влезе во време на корона кризата- дигиталната работа од дома подразбира да немаат пристап до документите во институциите, да немаат контрола кога и што работат, ниту пак…

Бранимир Јовановиќ: Оваа Влада го одбра незнаењето

https://www.youtube.com/watch?v=EmfrslPYjaQ&feature=emb_title Бранимир Јовановиќ, економски експерт и професор на Виенскиот институт, упатува силни критики кон македонската Влада, која ја стави во погон целата држава да работи,…

Разговор со Тони Китановски: Артистите и публиката еден ден повторно ќе се сретнат во иста сала и сè…

Во последните неколку месеци, принудени сме поголемиот дел од културните настани да ги следиме „онлајн“. Што мислите за оваа промена, дали е воопшто споредлива со настапите во живо? Ништо не е споредливо со настапите во живо. Артистите и…

Дени Омерагиќ, басист на Светлост: Не може да има слободен израз без демократски пристап!

Континуираните промени и рестриктивните мерки со кои се соочуваме поради пандемијата на КОВИД-19 станаа неизбежен дел од нашето секојдневие. Земајќи ја предвид сегашната (не баш сјајна) состојба, како се чувствувате неколку дена пред вашиот…

ЕХО фестивал за планински филм: Интервју со Александар Зарапчиев

Вчера (05.10.2020) започна 11-тото издание на еден од најубавите настани во Скопје - ЕХО фестивалот за планински филм кој се одржува на две локации - Кино Фросина (МКЦ) и Кино Милениум. И покрај предизвиците кои се појавија оваа година…

Интервју со режисерката Драгана Гунин и актерите Ангела Стојановска и Жарко Јовановиќ

Поради пандемијата на КОВИД-19, се соочуваме со рестриктивни мерки кои досега ни беа комплетно непознати. Какво е чувството да се застане на театарската сцена и зад неа во новата нормалност? Драгана Гунин: Денеска на проба разговаравме…