Browsing Tag

абортус

ХЕРА: Медикаментозниот абортус отсега достапен на скопската Клиника за гинекологија и акушерство

На почетокот на годината, ХЕРА и Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство започнаа со спроведување на проект за медикаментозен абортус (абортус со лекови) со цел да се подобрат капацитетите на јавното здравство за обезбедување…

Полска ги имаше најстрогите закони за абортус во Европа. Тие само станаа уште построги.

Највисокиот суд во Полска во четвртокот забрани абортуси поради фетални дефекти, одлука со која дополнително се стеснуваат репродуктивните права во земја со некои од најконзервативните закони за абортус во Европа. Во петокот,…

Нешто што те обележува – стигмата за абортусот и жените

Секоја година, над 40 милиони жени во светот абортираат, што го прави абортусот една од најчестите и безбедни медицински процедури. Сепак, абортусот се уште оди “рака под рака” со силна социјална стигма најчесто изразена преку негативни…