Browsing Tag

Албанија

Албанија: 12 од 17 членови во новиот кабинет на албанската влада се жени 

 Албанскиот парламент го одобри првиот кабинет во кој доминираат жени откако земјата воведе повеќепартиски систем пред 30 години. По собраниската седница која траеше повеќе од 20 часа, Еди Рама беше избран за премиер по трет пат. Од…

Албанија покажува малку емпатија за истополовите врски

Сара, 26-годишна жена од Тирана, не сака да зборува за својот љубовен живот со пријателите и семејството, бидејќи тие не можат да ја разберат нејзината привлечност кон луѓе од истиот пол. Како и другите балкански земји кои имаат за цел…

Објавување на филмот „Vjosa Forever“: Иднината на најголемата недопрена река во Европа виси во…

Пред претстојните парламентарни избори во Албанија на 25 април, граѓани, активисти и поборници за заштита на животната средина бараат политичка поддршка за формирање на првиот национален парк на диви реки во Европа за заштита на Вјоса,…