Browsing Tag

глобално затоплување

Климатските промени ги прават топлотните бранови поинтензивни: Рекордни температури низ светот

Од Италија до Јапонија, во изминатиот месец се забележани рекордни температури на северната хемисфера. Температурите во Јапонија и Италија изнесуваа над 40 Целзиусови степени во јуни. Ова е најлошиот топлотен бран откако започнало…

Влијанието на климатските промени врз смртоносните поплави во Германија

Вонредните врнежи од дожд како оние што беа одговорни за смртоносните поплави во Западна Европа минатиот месец стануваат се почести и поинтензивни, како резултат на климатските промени. Ова е заклучокот од студијата спроведена од…

Климатски промени: Јули беше најтоплиот месец во светот што е забележан досега

Земјата го забележа најтоплиот јули од почетокот на евиденцијата оваа година, бидејќи научниците предупредија „ова се климатски промени“. Според Националната агенција за океани и атмосфера, американска метеоролошка агенција, планетата…

Климатски промени: Новиот извештај на IPCC алармира за „опстанокот на човештвото“

Човечката активност ја менува климата на невидени, а понекогаш и неповратни начини, се вели во новиот извештај на ОН. Историската студија предупредува за зголемувањето на поизразените топлотни бранови, суши и поплави, како и клучното…

Смртоносните поплави во Европа покажуваат потреба од посилна инфраструктура 

Катастрофалните поплави што ја зафатија северозападна Европа минатата недела беа силно предупредување дека градењето на посилни брани, насипи и дренажни системи е приоритетно, како и долгорочната превенција на климатските промени, бидејќи…

Климатски промени: Во исчекување на нови глобални катастрофи

Националната метеоролошка служба на Велика Британија го објави своето прво предупредување за екстремна топлина во понеделникот. Оваа вест доаѓа по редовните предупредувања за честите климатски промени, како што се грмотевици, магла и молња.…

НАСА и Европската вселенска агенција ги здружуваат силите за климатските промени

НАСА и Европската вселенска агенција ги здружија силите во вторникот (13-ти јули) во битката против климатските промени, потег за кој рекоа дека го отвора патот кон глобален одговор на проблемот. „За да се осигураме дека податоците од…

Ситуацијата во Канада го предупредува светот: наскоро ќе биде премногу жешко за луѓето

Климатската криза значи дека во летниот период претстои сè поопасна топлина. Оваа недела на пацифичкиот северо-запад, температурните рекорди не само што се рушат, туку се уништуваат. Температурите достигнаа шокантни 47,9°С во Британска…