Browsing Tag

здравство

25 Минути: Aгонија на пациентите – без терапии, без лекови, игнорирани од државата

Од недостаток на слободни термини за специјалистички прегледи, па сѐ до чекање шест месеци за снимање на магнетна резонанца и недостаток на лекарства за најболните граѓани на Клиниката за радиотерапија и онкологија. Македонското здравство е…

Во какви услови се школите и болниците – што да се стори за идните генерации

Со просечна старост од 57 години училиштата во државата 30 години останале запоставувени, нереновирани, со запуштени тоалети, училници и клупи, без разлика дали се во урбани или рурални средини. Од оваа пресметка изземени се шест училишта…

Родилка оставена без матка, бубрег и јајник: Лекарската комора не смета дека имало пропуст од страна…

И покрај тоа што струшкиот лекар Мухамед Асани непотребно и без дозвола и ги извади матката, бубрегот и јајникот на пациентката Јилдиз Веапоска, Лекарската комора констатираше дека немало лекарски пропусти при процесот на пораѓање.…

Честички од загадениот воздухот кај младите луѓе можат да допринесат до појава на Алцхајмерова…

Мали честички од загадениот воздухот се откриени во мозочното стебло  на младите и се блиску поврзани со молекуларно оштетување поврзано со Алцхајмерова и Паркинсонова болест. Доколку неодамнешното откритие е потврдено со идно истражување,…

Борбата со ракот за време на пандемија

Од самиот почеток на пандемијата, настана прекин на вршењето на многубројни интервентни и дијагностички процедури кои редовно се вршат во здравствените институции. Лицата кои боледуваат од малигни заболувања се припадници на една од…

Sfidat e autizmit

Autizmi është çrregullim neurobiologjik kompleks e shumëplanësh i zhvillimit të njeriut, pjesë e çrregullimeve të spektrit autik. Është diagnozë aq e gjerë sa në të mund të përfshihen individë të vleresuar me koeficientë inteligjence të…