Browsing Tag

менструална сиромаштија

Во Шкотска е усвоен законот за бесплатни менструални производи 

Шкотска влезе во историјата како прва земја во светот која донесе закон со кој менструалните производи - хигиенски влошки и тампони - се бесплатни за секого. Законот за менструални производи кој стапува на сила на 15 август значи дека…

Дали конечно Ирска е на правиот пат да се справи со менструалната сиромаштија?

Оваа година, лабуристичката сенаторка Ребека Мојнихан предложи Предлог-закон за ослободување на трошоците за производите за менструација во Ирска. Во предлог-законот за менструални производи (бесплатни средства) пишува дека влошките и…