Browsing Tag

политика

Независните листи на граѓани будат надеж за промени

Првиот круг од локалните избори во Северна Македонија, седми по ред од прогласувањето независност на земјата, ќе се одржи на 17 октомври. Во не толку долгата традиција на македонската политика, локалните избори отсекогаш биле можност за…

Албанија: 12 од 17 членови во новиот кабинет на албанската влада се жени 

 Албанскиот парламент го одобри првиот кабинет во кој доминираат жени откако земјата воведе повеќепартиски систем пред 30 години. По собраниската седница која траеше повеќе од 20 часа, Еди Рама беше избран за премиер по трет пат. Од…

Белгиска пресвртница: Прва министерка кој е трансродово лице

Катрин Хугендубел е директор за застапување во ИЛГА-Европа. Назначувањето на Петра Де Сатер за заменик-премиер на Белгија – првото  трансродово лице како министерка во Европа е комплетна пресвртница. Но, она што е можеби уште…