Browsing Tag

репродуктивно здравје

Во Унгарија абортусот станува нелегален без да се слушне срцевата акција на фетусот

Во Унгарија, жените и девојките кои сакаат да направат абортус ќе бидат принудени да го слушнат „чукањето на срцето“ на фетусот пред лекарите да продолжат со процедурата. „Тоа е дефинитивно загрижувачки чекор назад, и навистина лош…

„Проблемот на Тина“: Филм + дискусија во Кинотека

"Работата на терен секојдневно ни потврдува дека безмалку секој млад човек се соочил со непријатно искуство кога станува збор за сексуалното репродуктивно здравје и права. Иако најчесто се добронамерно кажани, митовите, народните лекови…

Контрацептивни мини пилули: Достапни без рецепт во Велика Британија

Некои видови пилули за орална контрацепција сега можат да се продаваат во аптеките без рецепт, пресуди регулаторот на лекови во Велика Британија. Оваа одлука треба да го олесни пристапот за луѓето, иако купувачите сепак ќе треба да имаат…

Погрешното лекување на ендометриозата: Лекарска негрижа за женското репродуктивно здравје

Медицинските експерти велат дека примарниот метод за лекување на ендометриозата всушност може да биде влошување на болката кај лицата кои страдаат од оваа состојба. Новите истражувања покажуваат дека првичниот метод за лекување на…

СЗО: Иднината што ја очекуваме – здравствена заштита и родова еднаквост

Светската здравствена организација (СЗО), Специјалната програма на Обединетите нации и Меѓународниот институт за глобално здравје на Универзитетот на Обединетите нации (UNU-IIGH) во партнерство со британското стручно списание (BMJ), денес…

Современи решенија за олеснување на менструалните болки 

Со векови, на жените им било кажувано дека болката за време на менструацијата е нормална и очекувана болка која неизбежно се појавува. Но, новите tech изуми покажуваат дека не мора да биде вака. Вторник е. Седам пред моето биро за работа…