Browsing Tag

СЗО

Меѓународен ден на лицата со посебни потреби

Трети декември е Меѓународен ден на лицата со попреченост, а темата оваа година е  „Лидерство и учество на лицата со попреченост кон инклузивен, достапен и одржлив свет пост-КОВИД-19“. Повеќе од 1 милијарда луѓе доживуваат инвалидитет, а…

СЗО: Иднината што ја очекуваме – здравствена заштита и родова еднаквост

Светската здравствена организација (СЗО), Специјалната програма на Обединетите нации и Меѓународниот институт за глобално здравје на Универзитетот на Обединетите нации (UNU-IIGH) во партнерство со британското стручно списание (BMJ), денес…

Нови податоци од СЗО/Европа ја покажуваат врската помеѓу родот и болестите

Мажите и жените имаат различни биолошки и бихејвиорални фактори на ризик за заразување со незаразни болести (НКБ), што е прикажано од новата серија извештаи на СЗО објавени денес. Извештаите ги анализираат специфичните родови податоци за…