Browsing Tag

уметност

„Каде се жените?“ Откривање на изгубените дела на женските уметници од ренесансата

„Почнав да влегувам во музејски складишта и тавани и да проверувам што всушност има таму, какви дела има од жени уметници,“ вели Линда Фалконе, директорка на Advancing Women Artists. „Тоа беше нешто што никогаш порано не беше сторено,…

Зошто бременоста е толку ретко сликана во историјата на уметноста?

Иако до 20 –тиот век жените најголем дел од плодните години ги поминувале бремени, во историјата на уметноста, темата на бременоста е скоро целосно отсутна. Според Карен Херн, историчарка на уметност, специјализирана за британската уметност…