Browsing Tag

8 март

Марш за женски права во Скопје: Ќе преживеат ли жените овде?

Денеска, на меѓународниот ден на жената, во Скопје се одржа марш за женски права. Слоганот оваа година гласеше Ќе преживеат ли жените овде?. Маршот започна на плоштадот Филип Втори, а заврши пред Собранието. „Овој марш е протестен одраз…

Зошто 8 Март? – средношколски материјали за настава

Оваа година за првпат Тиииит! Инк. спреми педагошки прилагоден материјал на ниво на средно образование, за спроведување на час по повод 8 Март – Меѓународниот ден за борбата на жените за економска, политичка и социјална рамноправност.…

8 март: Кратка историја на активизмот на жените

Првиот ден на жената беше одбележан во 1911 година, откако одлуката за тоа, една година порано, по предлог на Клара Цеткин, беше донесена од страна на Социјалистичката интернационала на жените на конференцијата во Копенхаген. Причините за…