Администрацијата на Бајден презеде правна акција против државите со анти-транс закони

Администрацијата на Бајден ја изрази својата поддршка во четвртокот за напорите да се поништат анти-транс законите по неколку недели застапување од страна на ЛГБТИ заедницата. 

Министерството за правда поднесе изјави за интерес за поддршка на тужбите поднесени против Арканзас и Западна Вирџинија откако тие донесоа закони на почетокот на оваа година со кои се ограничуваше здравствената заштита и спортското учество на младите трансродови лица. Министерствотото во своите брифинзи тврди дека овие закони се неуставни бидејќи „ограничувањата експлицитно се насочени кон трансродовите лица“, според Associated Press.

„Државниот закон кој конкретно ја негира можноста маргинализираните групи да добиваат неопходна медицинска нега од давателите на здравствени услуги само врз основа на нивниот пол при раѓање, ја крши Клаузулата за еднаква заштита“, изјавија од Министерството.

Во април, Арканзас стана првата држава во земјата што некогаш донесе законска рамка со која се ограничуваат видовите на здравствена заштита што може да им се понудат на трансродовите малолетни лица. Оваа законска рамка им забранува на лекарите да нудат хормони и блокатори на пубертетот на младите трансродови лица на возраст под 18 години и беше изгласан и приговорите на гувернерката на Републиканците, Аса Хачинсон. Откако Хачинсон стави вето на законот, државните законодавци на ГОП ја надминаа неговата одлука во рок од еден ден.

Нацрт-законот треба да стапи на сила на 28 јули. American Civil Liberties Union  (ACLU), национална група за правно застапување што го оспорува законот, побара забрана за блокирање додека судовите ја проценуваат неговата уставност.

Администрацијата на Бајден имаше сличен став за законот во Западна Вирџинија, со кој се забранува на трансродовите ученички да се натпреваруваат и учествуваат во женски спортски тимови во училиште. Министерството тврди дека законот, кој беше одобрен од републиканскиот гувернер Џим Џастис во мај, е „заснован на заблуди и прекугранични претпоставки“ во врска со транс младината.

„Таа политика не прави ништо за да се надмине наводната цел на државата за заштита на атлетските можности за девојчињата“, се тврди во нејзиниот бриф.

Во изјавата, ACLU ја пофали администрацијата на Бајден затоа што ја стави својата тежина зад правните предизвици на овие закони. Чејс Странџо, заменик директор на државниот проект за ЛГБТИ и ХИВ, рече дека изјавите на сојузната влада „испраќаат моќна порака дека дискриминацијата врз трансродовата младина не е само погрешна, туку е и јасно неуставна“.

„Овие поднесоци од Министерството за правда го потврдуваат она што им го кажувавме на законодавните тела цела година: Забраната за транс-млади да учествуваат во спортски и забраната за здравствена заштитаги крши Уставот и федералниот закон“, рече Странџо. „Се надеваме дека законодавните тела на државата конечно ќе ја добијат пораката“.

Одлуката на Белата куќа официјално да ги разгледува судските спорови се очекуваше долго време по бројни случаи во кои администрацијата на Бајден престана да ветува правна постапка против државите што дискриминираат. Дури и порано оваа недела, Одделот за образование ја објави најхрабрата изјава на администрацијата, во која се потврдува дека администрацијата на Бајден стои на ставот дека дискриминацијата кон транс студентите е кршење на федералниот закон за граѓански права, но не споменува спојување на тужби за да се спречи пристрасноста.

Source Them