Белгија ќе им даде правно признание на небинарните луѓе, вети вицепремиерката Петра Де Сутер

Белгија законски ќе ги признае небинарните лица како дел од реформите во законите за признавање на родот, потврди вицепремиерката Петра Де Сутер.

Де Сутер, политичарка од Партијата на зелените, која беше назначена во октомври минатата година, е најстарата трансродова политичарка во Европа и прва транс министерка во Белгија. Таа исто така е  министерка за јавна администрација и јавни претпријатија во седумпартиска коалиција предводена од фламанскиот либерален премиер Александар Де Кроо.

Говорејќи на парламентарниот настан на ЛГБТИ+ мрежата оваа недела, Де Сутер изјави дека постојните закони за признавање род на Белгија ги „занемариле“ небинарните луѓе. Владата на Де Кроо веќе соопшти дека ќе се придржува до судската пресуда со која се утврди дека постојниот закон е исклучен за небинарни луѓе.

„Ќе го реформираме законот за признавање на родот, за да се осврнеме конкретно на ситуацијата за луѓето кои не се бинарни“, рече Де Сутер, во интервју со холандскиот сенатор Борис Дитрич, претседател на Комитетот за глобална еднаквост.

Таа додаде: „Ние веќе имаме добар закон за законско признавање на род, но тој занемарува небинарни луѓе.”

Белгија ќе им се придружи на Германија и Исланд во законско признавање на небинарни луѓе во Европа.

Повеќето австралиски територии, Индија, Непал, Пакистан и Уругвај легално ги признаваат небинарните родови, со многу повеќе земји, американски држави и канадски територии кои нудат опции за род „X“ на правни документи за небинарни граѓани.

Именувајќи ги Полска, Унгарија и Велика Британија како места каде ЛГБТИ+ правата се на удар на политичарите, Дитрих ги посочи „ограничувачките“ закони на Велика Британија за признавање на родот за транс-луѓето како пример за земја за која Белгија може да служи како позитивен пример.

За време на нивниот разговор, Петра Де Сутер исто така ја издвои терапијата за конверзија како наслов што „треба да се забрани“. Во 2018 година, владата на Обединетото Кралство се обврза да ја забрани терапијата за конверзија во својот Акционен план за ЛГБТИ, но скоро три години, нема донесено ново законодавство.

Де Сутер исто така додаде дека белгиската влада сака „да работи повеќе на недискриминација, имаме интерфедерален план за сексуална ориентација, родов идентитет и изразување и карактеристики на родот, вклучувајќи ги правата на небинарните лица“.

Source Pink News