Во Квебек се формира суд специјализиран за семејно и сексуално насилство

Предлог-законот бр. 92 во септември оваа година е прв од ваков вид во светот, а неговата цел е да формира суд во Квебек специјализиран за злосторства кои вклучуваат жртви на семејно и сексуално насилство, изјави министерот за правда Сајмон Џолин-Барет во официјалното соопштение.

Целта на новиот закон е подобра поддршка на жртвите во сите фази од судењето и отстранување на пречките кои ги спречуваат да поднесат обвиненија.

„Испраќаме јасна порака до луѓето кои се жртви на сексуално и семејно насилство: ве слушаме“, изјави Џолин-Барет. “Сексуалното и семејното насилство немаат место во нашето општество и не сакаме жртвите во Квебек да се двоумат да пријават злосторства и да поднесат тужба.“

Формирањето на таков суд беше една од 190-те препораки дадени до владата на Квебек од страна на експертска комисија во декември минатата година, жртвите на сексуален напад и семејно насилство да се чувствуваат безбедно од моментот кога ќе бидат обвинети. Потребно е да се интегрираат достапните услуги за жртвите да не доживеат траума со постојано прераскажување на нападот, како што е случајот сега.

Жртвите ќе имаат пристап до психосоцијални и правни услуги прилагодени на нивните потреби, како и физички места кои се безбедни за нив. Дополнително, луѓето кои работат на случаи ќе имаат постојана обука што ќе им овозможи подобро да ја разберат и поддржат жртвата во текот на процесот на судење.

Спроведувањето на специјализираниот суд ќе се врши во форма на пилот проекти во минимум пет судски области, во траење до три години.

Source Vox Feminae CBC