Глобалното затоплување може да предизвика најголемо катаклизмично истребување на морскиот свет во последните 250 милиони години

Новото истражување предупредува дека глобалното затоплување и губење на кислород потсетува на „големото изумирање“ што се случило пред околу 250 милиони години.

Глобалното затоплување предизвикува толку драстична промена во светските океани што може да доведе до масовно исчезнување на морски видови – промена спротивна на сè што се случило во историјата на Земјата во текот на десетици милиони години, предупреди новото истражување.

Забрзувањето на климатските промени предизвикува „длабоко“ влијание врз океанските екосистеми што „го зголемува ризикот од истребување, а морското биолошко богатство е помало отколку што е забележано во историјата на Земјата во последните десетици милиони години“, се вели во студијата.

Светската морска вода постојано ја зголемува температурата поради дополнителната топлина произведена од согорувањето на фосилните горива, додека нивото на кислород во океанот опаѓа, а водата се закиселува од впивањето на јаглерод диоксид од атмосферата.

Ова значи дека океаните се прегреваат, сè повеќе се вдишуваат – волуменот на океанските води целосно исцрпени од кислород се зголемил за четири пати од 1960-тите до денес. Водните суштества како школки и ракчиња не можат правилно да се формираат поради закиселувањето на морската вода.

Сето ова значи дека планетата би можела да западне во „масовно истребување кое им конкурира на оние во минатото на Земјата“, се вели во новото истражување објавено во Science.

Притисокот на зголемената топлина и губењето на кислород, велат истражувачите, непријатно потсетуваат на настанот на масовно истребување што се случи на крајот на Пермскиот период пред околу 250 милиони години. Оваа катаклизма, позната како „големото умирање“, доведе до смрт на 96% од морските животни на планетата.

Рибите и морските цицачи кои живеат во поларните региони се најранливи, според студијата, бидејќи нема да можат да мигрираат на соодветно постудени поднебја, за разлика од тропските видови. „Тие едноставно нема да имаат каде да одат“, рече Пен.

Заканата од климатските промени ги засилува другите големи опасности со кои се соочува водниот живот, како што се прекумерниот риболов и загадувањето. Помеѓу 10% и 15% од морските видови веќе се изложени на ризик од исчезнување поради различни причини, покажа студијата, потпирајќи се на податоците на Меѓународната унија за зачувување на природата.

Source The Guardian