Секој четврта жена која чувствува силни менструални болки ја крие вистинската причина за отсуство од работа

Скоро една од четири жени кои земале слободно време од работа поради грчеви во менструацијата и симптоми на предменструален синдром (ПМС) не ја споделуваат вистинската причина за нивното отсуство.

Истражувањето спроведено над повеќе од 2.400 жени од страна на компанијата за менструални продукти, Yoppie, покажа дека 26% сметаат дека менструалната болка или симптомите на ПМС не се сметаат за легитимна причина да земат боледување, а 23% не сакале да ја споделат вистинската причина за отсуството од работа.

На прашањето зошто не му кажале на својот работодавач, 18% рекле дека се чувствуваат самосвесни за да отсуствуваат од причини што вклучуваат обилни менструации или протекување; 13% не се чувствуваат удобно да разговараат за ситуацијата; 12% се плашеле дека ќе бидат осудувани од страна на машките колеги; и 12% чувствувале дека тоа е  „несоодветно“ во споредба со колешките на кои не им се потребни слободни денови поради менструацијата.

Само 7% од жените рекле дека причината за криењето на ситуацијата е поради лошите хигиенски услови на работното место.

„Иако менструацијата не е табу тема како што беше порано, јасно е дека многу жени сè уште не чувствуваат дека можат да бидат отворени и искрени за сериозноста на симптомите на ПМС на работното место“, рече основачката на Yoppie, Даниела Пери.

„ПМС е многу лична тема, но тоа не значи дека треба да живееме во страв дека ќе бидеме осудувани од страна на колегите ако земеме денови од одморот. Всушност, стресот може да биде влијателен фактор во влошување на симптомите на ПМС и затоа мора да се грижите дали ќе го прикриете, бидејќи ненамерно ситуацијата може да се влоши.“

Минатата година, анализите покажаа дека жените кои страдаат од ендометриоза (што може да вклучува интензивно болни менструални циклуси), чекаат со години за соодветна дијагноза. Откриле дека во просек биле потребни осум години за да се утврди дијагнозата и го повикаа здравствениот сектор да се осигура дека ова ќе биде спуштено на четири години до 2025 година и една година до 2030 година.

Истражувањето спроведено во 2019 година открило дека едно од шест лица кои страдаат од ендометриоза, ризикуваат да го напуштат работното место поради влошувањето на симптомите предизвикани од нивната состојба.

Source Personnel Today