Климатски промени: Новиот извештај на IPCC алармира за „опстанокот на човештвото“

Човечката активност ја менува климата на невидени, а понекогаш и неповратни начини, се вели во новиот извештај на ОН.

Историската студија предупредува за зголемувањето на поизразените топлотни бранови, суши и поплави, како и клучното зголемување на температурата.

Извештајот „е алармантен за човештвото“, вели шефот на ОН.

Но, научниците велат дека катастрофата може да се избегне ако светот дејствува брзо.

Постои надеж дека длабоките намалувања на емисиите на стакленички гасови би можеле да ги стабилизираат зголемените температури.

Повторувајќи ги наодите на научниците, генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, рече: “Ако ги комбинираме силите сега, можеме да ја избегнеме климатската катастрофа. Но, како што станува јасно во денешниот извештај, нема време за одложување и простор за изговори. Јас сметам на влада лидерите и сите засегнати страни да се осигура дека COP26 е успех “.

Трезната проценка за иднината на нашата планета ја даде Меѓувладиниот панел на ОН за климатски промени (ИПЦЦ), група научници чии наоди се одобрени од светските влади.

Нивниот извештај е првиот поопсежен научен труд за климатските промени од 2013 година. Неговото објавување доаѓа помалку од три месеци пред клучниот климатски самит во Глазгов, познат како COP26.

Петери Талас, генерален секретар на Светската метеоролошка организација, рече: „Со користење на спортски термини, може да се каже дека атмосферата е изложена на допинг, што значи дека почнавме да ги набудуваме крајностите многу почесто отколку што сме можеле да го правиме тоа порано.“

Авторите велат дека од 1970 година, глобалните температури на површината се зголемија побрзо отколку во кој било друг 50-годишен период во изминатите 2.000 години.

Ова затоплување „веќе влијае на многу временски и климатски екстреми во секој регион низ целиот свет“.

Без разлика дали станува збор за топлотни бранови како оние што неодамна ги доживеаја во Грција и западна Северна Америка, или поплави како оние во Германија и Кина, „нивното припишување на човечкото влијание се зајакна“ во изминатата деценија.

 

Source BBC