Browsing Tag

bbc

Животот во Кабул и талибанското владеење: Ако сте жена, не смеете да се движите без машка придружба

„Зошто се движите без придружба? Вака и се обратил талибански стражар на една млада Авганистанка која не се движела со машка придружба. Што е дозволено сега во Кабул, а што не? Талибан со турбан, пушка закачена преку рамо, и вели да…

Климатски промени: Новиот извештај на IPCC алармира за „опстанокот на човештвото“

Човечката активност ја менува климата на невидени, а понекогаш и неповратни начини, се вели во новиот извештај на ОН. Историската студија предупредува за зголемувањето на поизразените топлотни бранови, суши и поплави, како и клучното…

Климатски промени: Во Велс ќе се градат 20.000 социјални домови со ниска емисија на CO2

Министерката за климатски промени, Џули Џејмс, ги соопшти плановите за изградба на 20.000 социјални домови со ниска емисија на јаглерод диоксид. Според сегашниот план, социјалните домови би биле готови до 2026 година.  Здруженијата за…

Neviđena remek dela Fride Kalo

Znate Fridu Kahlo - naravno da znate. Ona je najpoznatija umetnica svih vremena, a njen imidž je trenutno prepoznatljiv i neizbežan. Kahlo se može naći svuda, na majicama i sveskama i šoljama. Dok sam pisao ovaj komad, ugledao sam odabir…

Контрацептивни мини пилули: Достапни без рецепт во Велика Британија

Некои видови пилули за орална контрацепција сега можат да се продаваат во аптеките без рецепт, пресуди регулаторот на лекови во Велика Британија. Оваа одлука треба да го олесни пристапот за луѓето, иако купувачите сепак ќе треба да имаат…