Temperaturat rekord të qershorit tregojnë për ekstreme më ‘të jashtëzakonshme’

Amerika e Veriut përjetoi qershorin e saj më të ngrohtë të regjistruar, sipas programit të BE-së për vëzhgimin e Tokës.

Kjo nuk do të jetë surprizë, duke pasur parasysh temperaturat e larta të paparë të regjistruara së fundmi gjatë valës së nxehtësisë që goditi Kanadanë dhe pjesë të SHBA.

Por banorët e Mbretërisë së Bashkuar mund të tronditen kur mësojnë se pavarësisht shiut dhe reve që provuan, ishte qershori i dytë më i ngrohtë për Evropën.

Ishte gjithashtu qershori i katërt më i ngrohtë i regjistruar në të gjithë botën.

Copernicus, programi i BE-së për vëzhgimin e Tokës, prodhon shifrat e tij për temperaturat e botës nga analizat e gjeneruara nga kompjuteri duke përdorur miliarda matje nga satelitët, avionët dhe stacionet e motit në të gjithë botën.

Ekspertët e klimës thonë se gjetjet tregojnë për një përshkallëzim të frikshëm në ekstreme të temperaturës.

“Ne jemi duke u mësuar të regjistrojmë temperatura të larta duke u regjistruar diku nëpër botë çdo vit tani,” thotë Prof Peter Stott i UK Met Office.

Ai thotë se ajo që meteorologët si ai e shohin tronditëse nuk është se bota po përjeton më shumë valë të nxehtësisë, por që rekordet e temperaturës po thyhen gjithnjë e më shumë nga kufij të tillë të mëdhenj.

Në Kanada dhe SHBA veri-perëndimore, disa qytete regjistruan temperatura plot 5 gradë Celsius mbi rekordet e mëparshme.

Një valë e nxehtësisë siberiane vitin e kaluar pa temperatura më shumë se 5C mbi rekordin e mëparshëm midis janarit dhe qershorit.

Një studim nga Met Office mbi nxehtësinë ekstreme në rajonin rus zbuloi se arritja e temperaturave të tilla ishte pothuajse e pamundur pa ndryshime klimatike të shkaktuara nga njerëzit.

Ajo parashikon rezultate të ngjashme nga studimet e valës së nxehtësisë Kanadeze.

Source BBC