Контрацептивни мини пилули: Достапни без рецепт во Велика Британија

Некои видови пилули за орална контрацепција сега можат да се продаваат во аптеките без рецепт, пресуди регулаторот на лекови во Велика Британија. Оваа одлука треба да го олесни пристапот за луѓето, иако купувачите сепак ќе треба да имаат консултација со фармацевтот. Прекласификацијата се однесува на две марки таблети „само прогестерон“ – Хана и Ловима. Комбинираните таблети естроген и прогестерон сепак се достапни само со медицински рецепт.

Овој потег беше поддржан од активистите кои велат дека глобалната пандемија на КОВИД-19 ја направила веќе тешката ситуација уште полоша за оние кои се обидуваат да добијат пристап до услуги за контрацепција. Медицинските лица велат дека услугите се протегале и биле недоволно финансирани веќе некое време. Хана и Ловима, кои содржат 75 микрограми дезогестрел, се уште се достапни бесплатно, со рецепт. Тие треба да се земаат еднаш на ден, без пауза помеѓу пакувањата. Ако една доза се пропушти повеќе од 12 часа, ефектот на контрацепција може да не успее.

Мини пилулата е ефикасна повеќе од 99%, што значи дека помалку од една во 100 жени што ја користат ќе забременат за една година. Во реалноста, поради низа фактори, пилулата е ефикасна околу 91%.

Повеќето жени можат да пијат дезогестрел дури и ако имаат над 35 години и пушат, за разлика од комбинираната пилула, каде ризиците можат да бидат поголеми од придобивките.

Д-р Џун Рејн, шеф на Агенцијата за регулирање на лекови и здравствени производи, рече: „Ова е добра вест за жените и семејствата.

“Ние консултиравме широк спектар на луѓе за да можеме да донесеме одлука за достапноста на овој метод на контрацепција, за прв пат во Велика Британија без рецепт. Откако се консултиравме, добивме голем број на одговори, од кои мнозинството го поддржаа овој пристап”.

Д-р Аша Касливал, претседател на Факултетот за сексуално и репродуктивно здравство (King’s College, Лондон), изјави: „Таблетите за контрацепција само со прогестоген се безбедни, сигурни, лесни за употреба и се неверојатно популарен метод за контрацепција. Достапноста преку шалтер во аптеките ќе им го олесни на жените пристапот до основната контрацепција за да се избегне непланирана бременост, особено за време на пандемијата со КОВИД-19.“

Таа додаде дека последователните кратења на буџетите за јавно здравје им отежнуваат на жените да добијат контрацепција што им е потребна.

„Прекласификацијата исто така може да ги намали непотребните притисоци врз матичните лекари, кои нема да имаат потреба да одат кај пациенти за повторни рецепти. Како и да е, преквалификацијата на една марка е само првиот чекор, а купувањето контрацепција дефинитивно не треба да биде единственото решение. Бараме овие апчиња да бидат достапни за сите граѓани, бесплатно во аптеките, како и преквалификација на другите контрацептиви во иднина.“

Source BBC