НАСА и Европската вселенска агенција ги здружуваат силите за климатските промени

НАСА и Европската вселенска агенција ги здружија силите во вторникот (13-ти јули) во битката против климатските промени, потег за кој рекоа дека го отвора патот кон глобален одговор на проблемот.

„За да се осигураме дека податоците од сателитите што ја набудуваат Земјата се користат во нивна најдобра предност, понатамошната наука и во корист на човештвото, ЕСА и НАСА формираа стратешко партнерство за науката на Земјата и климатските промени“, рече ЕСА во изјава.

Партнерството беше официјализирано во вторникот со изјава за намери потпишана од генералниот директор на ЕСА, Јозеф Ашбахер и администраторот на НАСА, Бил Нелсон.

Ова има за цел „да го отвори патот кон водење на глобален одговор на климатските промени, преку следење на Земјата и нејзината околина со нивните заеднички напори во набудувањата, истражувањата и апликациите на науката за Земјата“, се вели во соопштението.

Американските и европските вселенски агенции веќе работеа заедно на еколошки прашања, особено на програмата Коперникус Сентинел-6 во која сателити со големина и форма на голем миниван мерат покачување на нивото на морето, следејќи ги промените што се закануваат да нарушат десетици милиони животи во една генерација.

„Без сомнение, просторот е најдобрата гледна точка за мерење и следење на климатските промени, но здружувањето на силите е исто така клучно за решавање на ова глобално прашање“, рече Ашбахер од ЕСА.

„Ова е причината зошто денешниот договор меѓу нашите организации е од клучно значење“, додаде тој.

Климатската конференција COP26 во ноември ќе обезбеди шанса „дополнително да се направи просторот интегрален дел од решението кога станува збор за ублажување на климатските промени“, рече тој.

„Климатските промени се глобален предизвик за кој е потребна брза и ефикасна акција – сега“, рече шефот на НАСА, Нелсон.

„НАСА и ЕСА водат напред во вселената, градејќи научно стратешко партнерство на Земјата“, додаде Нелсон во изјавата.

Source EU Activ